Πώς επιλέγετε τα ψάρια σας; – Η μεταρρύθμιση για μια αειφόρο αλιεία στην Ευρώπη

Καθώς τα ιχθυαποθέματα της Ευρώπης μειώνονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί μια σημαντική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Για τη στήριξη της μεταρρύθμισης, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης, με σκοπό να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να σκέφτονται το ζήτημα της αειφορίας όταν αγοράζουν τα ψάρια τους.

Παρ’ ότι η πολιτική διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων, ο ρόλος των καταναλωτών είναι εξίσου σημαντικός: επιλέγοντας προϊόντα τα οποία προέρχονται από αλιευτικούς πόρους που τυγχάνουν αειφορικής διαχείρισης, μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο

της αλιείας να επιτύχει τη βιωσιμότητα.

Καθένας από εμάς μπορεί να λάβει μέτρα για να υπάρχουν ψάρια και στο μέλλον, για να προστατευθεί ο τομέας της αλιείας και τελικά οι ίδιες οι θάλασσες μας. Κάθε φορά που αγοράζουμε ψάρια –στην τοπική αγορά, στο σούπερ μάρκετ ή στο εστιατόριο– η επιλογή μας έχει σημασία. Έχουμε τη δύναμη της επιλογής και μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Χονδρέμποροι, καταστηματάρχες και εστιατόρια έχουν ήδη επιλέξει να προμηθεύονται τα ψάρια τους από βιώσιμες αλιευτικές δραστηριότητες· μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο.

—Η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη

Πόσο ψάρι τρώμε στην Ευρώπη;
Η κατανάλωση ψαριών στην ΕΕ αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία. Η μέση ετήσια κατανάλωση είναι 22,3 κιλά/άτομο ετησίως. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 16,1 κιλά/άτομο ετησίως. Σήμερα, η εσωτερική παραγωγή της ΕΕ καλύπτει ελαφρώς λιγότερο από το 40% της ζήτησης, ενώ το 1995 κάλυπτε το 68%.

Ποια είναι η κατάσταση των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων σήμερα;
Το 2011, στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και την ευρύτερη περιοχή, από 35 ιχθυο-αποθέματα για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, 22 αποτελούσαν αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης, 19 εκ των οποίων σε υπέρμετρο βαθμό, που υπερβαίνει τα ασφαλή βιολογικά όρια. Μόνον 13 αποθέματα αποτελούσαν αντικείμενο βιώσιμης εκμετάλλευσης, ακολουθώντας τον κανόνα της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (επίπεδο αλίευσης που επιτρέπει στους πληθυσμούς των ψαριών να αναπαράγονται επαρκώς ώστε να υπάρχουν δεξαμενές ικανές να ανταποκριθούν στη μελλοντική ζήτηση της αλιείας). Στη Μεσόγειο, επί 61 ιχθυο-αποθεμάτων τα 11 αποτελούν αντικείμενο βιώσιμης διαχείρισης, ενώ ταυπόλοιπα 50 αποτελούν αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης. Συνολικά, 3 στα 4 αποθέματα αποτελούν αντικείμενο υπεραλίευσης: 82% των αποθεμάτων της Μεσογείου και 63% των αποθεμάτων του Ατλαντικού.

Πόσα γνωρίζουμε για τα ιχθυαποθέματα γενικά;
Για πολλά είδη, οι πληροφορίες είναι υπερβολικά λιγοστές. Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για 206 εμπορεύσιμα ιχθυο-αποθέματα στη Βαλτική Θάλασσα, στον Ατλαντικό, στον Βόρειο Ατλαντικό, στη Βόρεια Θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα, ωστόσο, αξιόπιστες επιστημονικές πληροφορίες υπάρχουν μόνον για 46,6% των εν λόγω αποθεμάτων.

Πρέπει να τρώμε λιγότερο ψάρι;
Όχι. Τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή και μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε ψάρια, εφόσον εκμεταλλευόμαστε και

Keywords
Τυχαία Θέματα