Υδροηλεκτρικά: η γραφειοκρατία «πάγωσε» τις επενδύσεις

14:01 3/1/2012 - Πηγή: Econews

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στον τομέα των μεγάλων υδροηλεκτρικών, την τεχνολογία με τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, τα τελευταία χρόνια δεν έχει εκδοθεί ούτε μία νέα άδεια παραγωγής, ενώ και τα παλαιότερα αδειοδοτημένα έργα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις υπόλοιπες εγκρίσεις που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Κυριότερη αιτία

για την κατάσταση που επικρατεί είναι η γραφειοκρατία και το αδειοδοτικό αδιέξοδο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις επενδύσεις που έχουν παγώσει, εξαιτίας των κενών και των αντιφάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνονται έργα όπως:

- Ο Σταθμός της Μεσοχώρας, ισχύος 160MW στον οποίο έχουν ήδη επενδυθεί από τη ΔΕΗ 350 εκατ. ευρώ και παρά ταύτα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

- Το υδροηλεκτρικό Αγίου Νικολάου στον Άραχθο με προβλεπόμενη ισχύ 93 MW και ύψος επένδυσης τα 150 εκατ. ευρώ.

Το υδροηλεκτρικό της Βωβούσας με προβλεπόμενη ισχύ τα 135MW και ύψος επένδυσης επίσης στα 150 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχουν συμπληρώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, που θα βγάλουν κάποια έργα από την «κατάψυξη».

Επισημαίνεται βέβαια ότι εκτός από τη χορήγηση αδειών, άλλο ένα βασικό πρόβλημα για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα