Be-200: Το απόλυτο πυροσβεστικό αεροσκάφος

08:43 5/7/2012 - Πηγή: Econews

Το ρωσικό αεροσκάφος-αμφίβιο, Be-200, που χαρακτηρίζεται από το μοναδικό σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, σκοπεύουν να αγοράσουν οι ΗΠΑ. Το αεροπλάνο κατάσβεσης έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Στα μέσα Ιουνίου, το μοναδικό στον κόσμο αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών  Be-200, που κατασκευάζεται από  το Αεροπορικό Ερευνητικό και Κατασκευαστικό Συγκρότημα

Beriev, στο Ταγκανρόγκ (ΑΕΚΣΤ – Beriev) πέρασε τις πρώτες δοκιμασίες για την πιστοποίησή του σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA).

Οι εμπειρογνώμονες της κρατικής διυπουργικής επιτροπής αεροναυπηγικής των ΗΠΑ (που περιλαμβάνει τους εκπροσώπους των έξι βασικών υπουργείων και αρχών του τομέα) μελέτησαν στο Ταγκανρόγκ, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των πυροσβεστικών αεροσκαφών της νέας έκδοσης Be-200 ES.

Σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή του Γενικού Σχεδιαστή της ΑΕΚΣΤ Beriev, Νικολάϊ Λαβρό, η Ρωσία και η Αμερική έχουν υπογράψει από τον Μάιο του 2010 συμβόλαιο για 10 αμφίβια αεροπλάνα. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις καθορισμένες διαδικασίες πιστοποίησης αεροσκαφών των ΗΠΑ.

—Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές

Από τις επίσημες ανακοινώσεις του ρώσικου εργοστασίου αεροσκαφών φαίνεται ότι οι προδιαγραφές του Be-200 είναι απολύτως σύμφωνες με τα πρότυπα των ΗΠΑ για αμφίβιο αεροπλάνο. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές πιστοποίησης, η λήψη του νερού στις δεξαμενές του αεροσκάφους γίνεται εν πτήσει, απευθείας από την επιφάνεια του ταμιευτήρα ύδατος. Ωστόσο, οι αμερικανοί προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το αεροσκάφος με τη μορφή ενός «αερο-δεξαμενόπλοιου εδάφους» που θα εφοδιάζεται στο αεροδρόμιο με ειδικά χημικά, επιβραδυντικά καύσης.

Οι προδιαγραφές αυτές, απαιτούν μικρές τροποποιήσεις στον εξοπλισμό πυρόσβεσης του αεροσκάφους. Μετά τον εκσυγχρονισμό του, το Be-200 θα συνεχίσει τις δοκιμές πιστοποίησης. Κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προώθηση του μοναδικού ρώσικου σχεδίου στη διεθνή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Βόρειας Αμερικής.

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών αρχών για το Be-200, σύμφωνα με την εταιρεία αεροσκαφών Beriev, οφείλεται στην ανεπάρκεια του σημερινού πυροσβεστικού αεροπορικού στόλου των ΗΠΑ, που βασίζεται σε στρατιωτικά αεροσκάφη παραγωγής του ’60, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πολιτικά. Μια σειρά από ατυχήματα και καταστροφές τον τελευταίο καιρό, ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σκεφτεί σοβαρά την εκ των βάθρων αναβάθμιση των αεροσκαφών, άκρως απαραίτητων μέσων πυρόσβεσης στις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι μακριά από την επιθυμητή (πετώντας με υψηλές ταχύτητες είναι πολύ πιο δύσκολο ρίξει το νερό στον πυρήνα της φωτιάς, σε σχέση με το ελικόπτερο), σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρωπογενείς καταστροφές ή πυρκαγιές σ

Keywords
Τυχαία Θέματα