Το λάδι καρύδας «ασπίδα» για τα δόντια – Έρευνα

14:04 4/9/2012 - Πηγή: Econews

Το λάδι καρύδας καταπολεμά τα βακτήρια που χαλάνε τα δόντια και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα στοματικής υγιεινής, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας «Athlone» στην Ιρλανδία.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λάδι καρύδας που έχει υποστεί επεξεργασία με ένζυμα καταπολεμά το βακτήριο του Στρεπτόκοκκου, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη φθορά των δοντιών

Σημειώνεται ότι το 60% με 90% των παιδιών στις αναπτυγμένες χώρες υποφέρει από χαλασμένα δόντια.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Ιρλανδοί επιστήμονες εξέτασαν τις ιδιότητες που έχουν το λάδι

της καρύδας, το λάδι λαχανικών αλλά και το ελαιόλαδο, τόσο στη φυσική τους κατάσταση όσο και μετά από επεξεργασία με ένζυμα (διαδικασία παρόμοια με την πέψη).

Στη συνέχεια τα λάδια δοκιμάστηκαν κατά του Στρεπτόκοκκου, βακτήριο που είναι πολύ συνηθισμένο μέσα στο στόμα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μόνο το λάδι καρύδας που είχε υποστεί επεξεργασία με ένζυμα κατάφερε να σταματήσει την ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών του στρεπτόκοκκου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το επεξεργασμένο λάδι καρύδας καταπολέμησε με επιτυχία το βακτήριο «Streptococcus mutans», το οποίο παράγει οξύ και ενοχοποιείται για τη φθορά των δοντιών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν τα ένζυμα διασπούν το λιπαρό λάδι καρύδας, παράγονται ενεργά οξέα τα οποία καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βακτήρια.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι γάλα επεξεργασμένο με ένζυμα μπορεί να εμποδίσει το βακτήριο «Streptococcus mutans» να προσκολληθεί στο σμάλτο των δοντιών.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν πώς το λάδι καρύδας αλληλεπιδρά με το βακτήριο του στρεπτόκοκκου σε μοριακό επίπεδο, καθώς και ποια άλλα στελέχη του βλαβερού βακτηρίου μπορεί να καταπολεμήσει.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα