Τα κινέζικα ξυλάκια μάστιγα για τα δάση της Ασίας

Κάθε χρόνο το ισοδύναμο 3,8 εκατομμυρίων δέντρων χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν 57 δισεκατομμύρια ζευγάρια κινέζικα ξυλάκια μιας χρήσης στην Κίνα, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών της χώρας.

Το 45% φτιάχνεται από δέντρα της οικογένειας Cottonwood, έλατα και θάμνους, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από μπαμπού.

Τα μισά κινέζικα ξυλάκια αναλώνονται στην Κίνα. Από το υπόλοιπο μισό το 77% εξάγεται στην Ιαπωνία, 21% στη Νότια Κορέα και 2% στις

Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κινέζικα ξυλάκια (ή chopsticks) επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αποψίλωση των δασών της ανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών του 2008, κάθε χρόνο εξαφανίζονται 28000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ασιατικού δάσους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κλιματική αλλαγή.

Στην Κίνα, οργανώσεις όπως η Greenpeace Ανατολικής Ασίας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το ζήτημα.

Το Δεκέμβριο 200 σπουδαστές από 20 κινεζικά Πανεπιστήμια συνέλεξαν 82000 χρησιμοποιημένα ζευγάρια chopsticks από εστιατόρια του Πεκίνου και τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν τέσσερα δέντρα ύψους σχεδόν πέντε μέτρων.

Οι φοιτητές ενθάρρυναν 40000 περαστικούς να υπογράψουν εναντίον της χρήσης chopsticks μιας χρήσης.

Το 2007, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλλε φόρο στα ξυλάκια, ενώ η Ιαπωνία -με δάση που καλύπτουν το 69% της συνολικής επιφάνειας της χώρας- απλώς άρχισε να εισάγει από το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Ρωσία αντί να αποθαρρύνει τη χρήση τους.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στην αποδάσωση, αλλά και εκτείνεται και στο γεγονός ότι στην κατασκευή των chopsticks από μικρές μονάδες στην Κίνα χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες, όπως το θείο, η παραφίνη, υπεροξείδιο του υδρογόνου και εντομοκτόνα οι οποίες κατά την απόρριψη καταλήγουν ανεξέλεγκτες στο περιβάλλον.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα