Στάχτη 90.000 στρέμματα δάσους – Συναγερμός για πυρκαγιές την Τετάρτη

10:13 25/7/2012 - Πηγή: Econews

Πάνω 90.000 στρέμματα δάσους έχουν αποτεφρωθεί στις μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr.

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής αναφέρουν αύξηση του αριθμού πυρκαγιών της τάξης του 40%, ενώ εκφράζεται ανησυχία ότι, λόγω των ελλείψεων στις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, οι καταστροφές ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερες τον Αύγουστο.

Με βάση τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής καμένων περιοχών, η πλέον εκτεταμένη πυρκαγιά ήταν αυτή στην περιοχή Κερατέας

και Σαρωνίδας, στις 17 Ιουλίου, που κατέκαψε 33.100 στρέμματα, ενώ ακολουθεί η πυρκαγιά στην περιοχή του Ρίου, στην Αχαΐα, που αποτέφρωσε περίπου 12.940 στρέμματα δάσους.

Επιπλέον, πολλές καμένες εκτάσεις άφησαν πίσω τους οι δύο πυρκαγιές κοντά στην λίμνη Βεγορίτιδα, η πυρκαγιά της Κύθνου, καθώς και η φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουνίου κοντά στο χωριό Λευκάκια στο Ναύπλιο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τετάρτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:

-Μεσσηνίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου)
-Νήσος Κύθηρα (Περιφέρεια Αττικής)
-Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου (Περιφέρεια  Κρήτης)
-Ρόδου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Keywords
Τυχαία Θέματα