Θεσσαλονίκη: αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

17:37 24/7/2012 - Πηγή: Econews

Τη  διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού  για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης . Σύμφωνα με την απόφαση, το συγκεκριμένο έργο  θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης,

στην ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης του θαλασσίου μετώπου και στην αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής  του ιστορικού κέντρου της πόλης  γύρω από την πλατεία.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για την επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, μια από τις σημαντικότερες και ιστορικές πλατείες της πόλης, θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, φυτοτεχνική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

«Στους πρωταρχικούς στρατηγικούς στόχους του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και ΥΠΕΚΑ, ήδη από τις αρχές του 2011,  για την προώθηση και υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας της πόλης διαμέσου αναπλάσεων ανοιχτών δημόσιων χώρων σε περιοχές του κέντρου σημαντικές για τον ιστορικό, αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα τους, η ανάκτηση δημόσιων χώρων και η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, καθώς και ο μετασχηματισμός της Θεσσαλονίκης σε μια «πράσινη», πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται απόλυτα το προγραμματιζόμενο από το Δήμο μας έργο Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η Πλατεία Ελευθερίας διαμορφώθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν γκρεμίστηκαν τα παραλιακά τείχη της Θεσσαλονίκης, και έκτοτε βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης.  Στις αρχές του 20ου αιώνα είχε τη μορφή διαπλάτυνσης της οδού Βενιζέλου, ενώ μετά την καταστροφή της από την πυρκαγιά του 1917, ανασχεδιάστηκε από τον Ε. Hébrard, ο οποίος στη θέση της σημερινής πλατείας Ελευθερίας προέβλεπε τη χωροθέτηση κτιρίου Ταχυδρομείου.

Η πλατεία με τη σημερινή της μορφή περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν συμβολαίου αγοράς από το Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομείο).  Σύμφωνα με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  η Πλατεία είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου Κι  έχει έκταση 7 στρεμμάτων.  Η συνολική έκταση του χώρου που περιβάλλεται από τις προσόψεις των κτιρίων γύρω από την Πλατεία είναι 11,4 στρέμματα.

Οι ιστορικές μνήμες που συνδέονται με την Πλατεία Ελευθερίας, τα αξιόλογα κτίρια που την περιβάλλουν, η γειτνίασή της με το λιμάνι και τη θάλασσα καθώς και το υψηλό της πράσινο, αναδεικνύουν την Πλατεία σε πόλο υπερτοπικής σημασίας για το αστικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.  Επιπρόσθετα, η προοπτική ανάπτυξης αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, καθώς και η ανακοίνωση δημιουργίας μαρίνας στον Α’ προβλήτα του Ο.Λ.Θ., προσδίδο

Keywords
Τυχαία Θέματα