Πρόγραμμα Ήλιος: ποσό 20 ως 30 δισ. για την απόσβεση του δημοσίου χρέους (upd)

16:33 7/10/2011 - Πηγή: Econews

Για το σκοπό της απόσβεσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα διατεθούν 20 έως 30 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Πρόγραμμα “Ήλιος” μέσω τιτλοποίησής τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το παραπάνω σχέδιο έχει γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της γερμανικής αποστολής που επισκέπτεται την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται

πως το Πρόγραμμα “Ήλιος” προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, με τα έσοδα να υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, σε 80 έως 100 δισ. για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.

Το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων σε 10 γιγαβάτ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα επιδιώκει την προείσπραξη εσόδων της επένδυσης, το οποίο θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής (30% ως 50%), αλλά και την υπογραφή της συμφωνίας πριν το τέλος του έτους προκειμένου να εξασφαλίσει  τη χρηματοδότηση της Κομισιόν για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας.

 

Παρουσίαση του προγράμματος «Ήλιος»

Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος «Ήλιος» παρουσίασε στους γερμανούς επενδυτές ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια του Ελληνογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ.

Κατά την ομιλία του ο κ Παπακωνσταντίνου έδωσε έμφαση στην πλούσια ηλιοφάνεια της Ελλάδας, που καθιστά την επένδυση ελκυστική λόγω της μεγάλης απόδοσης, επισημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα «Ήλιος» δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και διευκολύνονται τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στόχος είναι η παραγωγή 3 με 10 GW ηλιακής ενέργειας και εξήγησε ότι από το πρόγραμμα προκύπτουν αμοιβαία οφέλη, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ με χαμηλό ή ακριβό δυναμικό σε ΑΠΕ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια που παράγεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο δυναμικό έτσι ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί και οι κοινοτικοί στόχοι για ΑΠΕ με χαμηλό κόστος.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στη διευκόλυνση των επενδύσεων μέσω του προγράμματος «Ήλιος», καθώς προβλέπει ολοκληρωμένες προτάσεις για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα και απαλλαγμένα από γραφειοκρατικά ή διοικητικά εμπόδια, σε κατάλληλα επιλεγμένες κρατικές εκτάσεις.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα μεταφοράς της ενέργειας από τεχνικής άποψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα είναι εφικτή η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας 2 με 2,5 GW προς την κεντρική Ευρώπη, με πιθανά σημεία συμφόρησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την υλοποίηση του σχεδίου καθίσταται αναγκαία η διασύνδεση της Ελλάδας με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η διασύνδεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

 

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Philipp Rosler

Μετά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και το Ελληνογερμαν

Keywords
Τυχαία Θέματα