Περισσότερη αλληλεγγύη προς τις φτωχότερες χώρες ζητούν οι Ευρωπαίοι

Το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες παρά την οικονομική κρίση. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν  από τον κ. Andris Piebalgs, τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ανάπτυξη, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης.

Η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ανάπτυξη δείχνει ότι το 61% των ευρωπαίων πολιτών τάσσονται υπέρ της αύξησης των αναπτυξιακών ενισχύσεων για τους φτωχότερους πληθυσμούς.

Ταυτόχρονα, μεταξύ αυτών, πλειοψηφία 55% είναι της γνώμης

ότι οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες με αναδυόμενη οικονομία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον ενισχύσεις. Οι περισσότεροι πολίτες (61%) πιστεύουν ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στις ευάλωτες χώρες, οι οποίες πλήττονται, για παράδειγμα, από συγκρούσεις ή φυσικές κρίσεις.

Οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν θετικό ρόλο στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας (57%), αλλά επίσης πιστεύουν ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να τηρούν τα ηθικά και δεοντολογικά πρότυπα όταν προβαίνουν σε επενδύσεις (81%). Πλειοψηφία 53% μεταξύ αυτών θεωρεί ότι η δωροδοκία είναι το κυριότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Ωστόσο, μεταξύ αυτών, μόνο το 44% θα ήταν διατεθειμένο να δαπανήσει σε προσωπικό επίπεδο περισσότερα χρήματα για προϊόντα που στηρίζουν την ανάπτυξη (όπως τα αγαθά δίκαιου εμπορίου).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου «Solidarity that spans the globe – Europeans and development» (Αλληλεγγύη που καλύπτει όλον τον πλανήτη – Ευρωπαίοι και ανάπτυξη) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης στις Βρυξέλλες (16-17 Οκτωβρίου). Η εκδήλωση αυτή συγκέντρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους υπουργούς της ΕΕ, τους εκπροσώπους των οργάνων του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα.

 Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα:
• γεωργία, επισιτιστική ασφάλεια και ανθεκτικότητα,
• κοινωνική προστασία και ανισότητες,
• ρόλος του ιδιωτικού τομέα.

Βασικές τάσεις στην ΕΕ

Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει την αλληλεγγύη προς τους φτωχούς. Στην Ισπανία το ποσοστό στήριξης για την παροχή συνδρομής σε φτωχούς δεν άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο έτος (88%), στην Ελλάδα και στην Ιταλία η μείωση ήταν ελάχιστη (-2%), ενώ στην Ιρλανδία σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού στήριξης κατά 3% (88%). Μόνο στην Πορτογαλία η μείωση ήταν πιο αισθητή (-10%).

Η προσωπική δέσμευση των ευρωπαίων πολιτών σημειώνει μείωση. Μόνο το 44% των ευρωπαίων πολιτών είναι πρόθυμο να πληρώσει κάτι παραπάνω για προϊόντα (π.χ. δίκαιου εμπορίου) με σκοπό την υποστήριξη πληθυσμών σε αναπτυσσόμενες χώρες (-3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2011). Οι ερωτηθέντες στις χώρες της ΕΕ15 φαίνεται ότι είναι πολύ πιο πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο (50% έναντι 25% στην ΕΕ12). Στην περίπτωση 6 χωρών, υπήρξε ελάχιστη μείωση κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες στην προθ

Keywords
Τυχαία Θέματα