Βιοκαύσιμα: μέτρα για αειφορική παραγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για να περιοριστεί η μετατροπή σε πλανητικό επίπεδο της χρήσης γης που οφείλεται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και για να αυξηθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη από τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.

Θα περιοριστεί σε 5% το ποσοστό των βασιζόμενων σε διατροφικές καλλιέργειες βιοκαυσίμων για την επίτευξη του στόχου 10% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος καθορίζεται στην οδηγία σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σκοπός είναι εν προκειμένω

να προωθηθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών βιοκαυσίμων ― των καλούμενων βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς από πρώτες ύλες μη προοριζόμενες για διατροφή, π.χ. απόβλητα ή άχυρο ― τα οποία εκπέμπουν πολύ λιγότερα θερμοκηπικά αέρια απ’ ό,τι τα ορυκτά καύσιμα και δεν έχουν άμεσες επιδράσεις στην παραγωγή τροφίμων σε πλανητικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά, θα εξετάζονται οι εκτιμώμενες σε πλανητικό επίπεδο επιπτώσεις της μετατροπής των γαιών– έμμεση αλλαγή της χρήσης γης (Indirect Land Use Change/ILUC)– όταν αξιολογούνται οι επιδόσεις των βιοκαυσίμων όσον αφορά τα θερμοκηπικά αέρια.

Βιοκαύσιμα παραγόμενα αειφορικά και με αποδοτικότερες διεργασίες συνιστούν εναλλακτική λύση με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές για το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, ειδικότερα για τις μεταφορές.

Τα βιοκαύσιμα είναι εύκολο να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν, έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και, συνήθως, εκπέμπουν πολύ λιγότερα θερμοκηπικά αέρια απ’ ό,τι εκπέμπονται με τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα. Μόνο τα βιοκαύσιμα που πληρούν μια σειρά κριτηρίων αειφορίας θα είναι πλέον επιλέξιμα για δημόσια ενίσχυση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με την επέκταση της αγοράς βιοκαυσίμων έχει καταστεί σαφές ότι δεν έχουν όλα τα βιοκαύσιμα τα ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά τα θερμοκηπικά αέρια από τη χρήση των γαιών σε πλανητικό επίπεδο.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, εάν ληφθεί υπόψη η έμμεση αλλαγή της χρήσης γης ― για παράδειγμα όταν η παραγωγή βιοκαυσίμων προκαλεί την μετατόπιση της παραγωγής τροφίμων ή ζωοτροφών σε μη γεωργικές γαίες, π.χ. δάση ― ορισμένα βιοκαύσιμα είναι δυνατόν να προσθέτουν ίσες ποσότητες εκπομπών θερμοκηπικών αερίων με εκείνες που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστούν.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα βιοκαύσιμα, ιδίως η οδηγία σχετικά με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και η οδηγία για σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων, και συγκεκριμένα:

-να αυξηθεί σε 60% το ελάχιστο όριο εξοικονόμησης θερμοκηπικών αερίων για νέες εγκαταστάσεις, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διεργασιών παραγωγής βιοκαυσίμων και να αποτραπούν περαιτέρω επενδύσεις σε εγκαταστάσεις με χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τα θερμοκηπικά αέρια·

-στις εκθέσεις που υποβάλλουν οι προμηθευτές καυσίμων και τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων από τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά να περιλαμβάνονται συντελεστές έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC)·

Keywords
Τυχαία Θέματα