Πελοπόννησος: επαφές με ΡΑΕ για οικιακά φωτοβολταϊκά και πλωτό αιολικό πάρκο

16:14 27/9/2012 - Πηγή: Econews

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο και τον αντιπρόεδρο της Αρχής Δημήτριο Ραχιώτη πραγματοποίησε ο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην Τρίπολη την Τετάρτη (26/9).

Στη συνάντηση υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΡΑΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της Πελοποννήσου σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, συζητήθηκε

το θέμα που απασχολεί έντονα την αγορά φωτοβολταϊκών και που δεν είναι άλλο από τον “κορεσμό” του δικτύου ενέργειας της Πελοποννήσου και το μπλοκάρισμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ειδικότερα των οικιακών και μικρών έργων.

Ο κ. Βασιλάκος δεσμεύτηκε πως στην “προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΡΑΕ θα επανέλθει προς συζήτηση το θέμα της εξαίρεσης των φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση, μετά την απόφαση για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα η ΡΑΕ έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Παπαγεωργίου μια δέσμη προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου”.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του δηλώνοντας πως η εξέλιξη αυτή “ανοίγει τους ορίζοντες και απεγκλωβίζει τις διαδικασίες καθυστέρησης αρκετών επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους”.

—Πλωτό αιολικό στην Πελοπόννησο

Εντωμεταξύ η Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολογεί την ίδρυση Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια καθώς και την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας Hexicon AB παρουσίασε στον Περιφερειάρχη και την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ, την πρωτοποριακή τεχνολογικά αυτή επένδυση, ενώ συστάθηκε ομάδα εργασίας που θα μελετήσει την πρόταση

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πρόταση για την ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Πλωτού Αιολικού Πάρκου στην Πελοπόννησο δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καινοτόμες έξυπνες λύσεις που δίνουν ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα