Οργανικά φωτοβολταϊκά: προκλήσεις και εμπόδια ως το 2022

12:04 19/6/2012 - Πηγή: Econews

Σε 630 εκατ. δολάρια από 4,6 εκατ. δολάρια σήμερα αναμένεται να ανέλθει έως το 2020 η αγορά οργανικών φωτοβολταϊκών σύμφωνα με την έκθεση «Organic Photovoltaics: Technologies, Markets & Players 2012-2022″ της IDTechEx.

Ως πλεονεκτήματα των οργανικών φωτοβολταϊκών εντοπίζονται o καλός συντελεστής μορφής (form factor), η υψηλή απόδοση σε εσωτερικούς χώρους, η δυνατότητα παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα και η χαμηλή κεφαλαιακή επένδυση που απαιτείται.

Από την άλλη πλευρά, τα οργανικά φωτοβολταϊκά μειονεκτούν σε σύγκριση με τις συμβατικές γκοφρέτες σιλικόνης ως προς την απόδοση,

η οποία κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και στο χρόνο ζωής.

Η IDTechEx εκτιμά πως η βελτίωση των παραπάνω χαρακτηριστικών δεν πρόκειται να λάβει χώρα άμεσα, καθώς τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώσεις λαμβάνουν χώρα με αργούς, γραμμικούς ρυθμούς, παρότι χρησιμοποιείται μια ευρεία γκάμα υλικών για την ανάπτυξη οργανικών φωτοβολταϊκών.

Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος και καθιέρωση των οργανικών φωτοβολταϊκών στην αγορά δεν θα είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που θα πρέπει να ανταγωνιστούν τα στοιχεία σιλικόνης που προσφέρουν απόδοση της τάξης του 16%-18% και διάρκεια ζωής 25 χρόνια.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες που αναπτύσσουν οργανικά φωτοβολταϊκά θα χρειαστεί να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες αγορές-ανάγκες και να αναπτύξουν επιτυχημένα προϊόντα που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη του κλάδου για σειρά ετών, έως ότου αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα.

Κύριες χρήσεις των OPVs θα είναι η ενσωμάτωσή τους σε ενδύματα-υποδήματα, αφίσες και μικρές εφαρμογές εκτός δικτύου ηλεκτρισμού.

Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως οι Heliatek, Solarmer και Disa Solar θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και υψηλή αντίληψη της αγοράς ώστε να μην έχουν την τύχη της Konarka που χρεωκόπησε νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα