Οικόπεδα εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια επιβαρύνονται με φόρο

Να δηλώνουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης στο Ε9 υποχρεώνει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” με αυτόν τον τρόπο γίνεται το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 21 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ορίζεται ότι θα πρέπει να διορθωθούν μέχρι τον Απρίλιο τυχόν λάθη στο έντυπο Ε9. Ειδικότερα: «Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή

τους κατάσταση ηλεκτρονικά».

Οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας είναι ακόμα υπό εξέταση. Υπενθυμίζεται πως ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται -προς το παρόν- μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το αφορολόγητο με τις νέες ρυθμίσεις θα κυμανθεί μεταξύ 50.000 και 100.000 Ευρώ.

Με αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από νέο φόρο, ενώ με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει έξι έως οκτώ κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.

Προτείνεται τέλος ειδική αντιμετώπιση για τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία ώστε να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις και να μην πληγεί η αγροτική παραγωγή στο Λεκανοπέδιο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα