Ιχθυοκαλλιέργειες: συνάντηση Med-Aqua CEO Event από τον ΣΕΘ

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, 2012 πραγματοποιήθηκε στο Electra Palace, το 1ο Med-Aqua CEO Event με πρωτοβουλία και την υποστήριξη του INTRANEMMA και του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των σημαντικότερων παραγωγών και προμηθευτών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.

Ο βασικός στόχος του Μed-Aqua CEO Event ήταν να διασφαλίσει τη στρατηγική προσέγγιση των συζητήσεων αλλά και των αποφάσεων

που ελήφθησαν, προκειμένου να διαμορφωθούν και να υλοποιηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματικοί κλάδοι που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση ήταν:
• Καλλιέργεια (Farming)
• Αναπαραγωγή (Breeding)
• Εκκολαπτήρια (Hatchery)
• Επεξεργασία (Processing)
• Διατροφή (Feed and nutrition)
• Πάροχοι τεχνολογίας υδατοκαλλιεργειών (Aquaculture technology providers) • Πρώτες ύλες & συστατικά
(Ingredient and raw materials)
• Φαρμακευτικά προϊόντα (Pharmaceuticals)
• Λιανική διάθεση (Retail)
• Πάροχοι υλικοτεχνικής υποδομής (Logistic providers)
• Διανομή (Distribution)

Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν αφορούσαν:
− περιβαλλοντικά θέματα και τις επιπτώσεις των ασθενειών των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας
− το κόστος της διατροφής των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και τις επιπτώσεις του στην κερδοφορία των επιχειρήσεων
− τη βελτίωση συγκέντρωσης δεδομένων για τον καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών
− πως ο κλάδος μπορεί να διαφοροποιηθεί και να προσθέσει αξία στα προϊόντα του.

O ΣΕΘ και η οργανωτική επιτροπή του MEDAQUA CEO Event κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τεσσάρων ειδικών υδατοκαλλιεργειών υψηλού κύρους που μίλησαν στην εκδήλωση:
• Carlos Diaz – Vice President – Biomar Continental Europe
• Arne Sørvig – PHD Fellow University of Stavanger
• Lars Liabø – Founder, Chairman, Kontali Analyse AS
Pedro Rodrigues Ramos – General Manager, Skretting Business Group Southern Europe

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον κλάδο η συμμετοχή του Κυρίου Bjørn Myrseth, Δ/ντα Συμβούλου της VITAMAR AS, που δέχτηκε την πρόσκληση μας να προεδρεύσει στην συνάντηση μαζί με τον Δρ. Πάνο Χριστοφιλογιάννη, Δ/ντα Σύμβουλο της AQUARK & Συντονιστή του Προγράμματος INTRANEMMA, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση σε συνεργασία με την AQUATT.

Η συνάντηση αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη στενή συνεργασία με τον κο Javier Ojeda, Γενικό Δ/ντη του Συνδέσμου Ισπανών θαλασσοκαλλιεργητών (APROMAR) και τον κο Levent Kayi, Μέλος του Δ.Σ του μεγαλύτερου Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών της Τουρκίας (MUGLA FISH FARMERS ASSOCIATION).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαδραστικής αυτής συνάντησης, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους, τις προκλήσεις που θεωρούν ότι αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και τις ιδέες και το όραμά τους για το μέλλον του κλάδου, προτείνοντας λύσεις και πρακτικές για τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο Δρ. Πάνος Χριστοφιλογιάννης, Δ/νων Σύμβουλος της AQUARK και συντονιστής του προγράμματος INTRANEMMA, δήλωσε: «Το Πρόγραμμα Μεταφοράς Καινοτομίας για την Μεσογειακή Θαλασσοκαλλιέργεια είναι ένα διετές πρόγραμμα Leonardo da Vinci για μεταφορά τεχνογνωσίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το INTRANEMMA είναι μοναδικό, γιατί για πρώτη φορά οι Σύνδεσμοι Παραγωγών Θαλασσοκαλλιεργειών στην Ελλάδα (ΣΕΘ), Ισπανία (APROMAR) και Τουρκία (ΜUGLA FISH FARMERS ASSOCIATION) συνεργάστηκαν για την αναγνώριση των αναγκών του κλάδου σε επιμόρφωση και τη διοργάνωση 9 θεματικών σεμιναρίων στις τρείς χώρες, επιμορφώνοντας περίπου διακόσια στελέχη από 70 περίπου εταιρείες με την βοήθεια 23 ειδικών επιστημόνων.

Ο Ρόλος της AQUARK και της AQUATT από την Ιρλανδία, ήταν να οργανώσει και να ενεργοποιήσει μέσω του INTRANEMMA, αυτό το κλαδικό άξονα επικοινωνίας και επιμόρφωσης στη Μεσογειακή Θαλασσοκαλλιέργεια».

Ο κος Δημήτρης Βαλαχής Πρόεδρος του ΣΕΘ δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ελλάδα, είναι ένας δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος, τόσο σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική του δραστηριότητα, όσο και στη στρατηγική του. Τέτοιες συναντήσεις με ανθρώπους που συμμερίζονται το όραμα και τις ιδέες μας για έναν βιώσιμο και πρωτοπόρο κλάδο, αποτελούν επιβεβλημένη ανάγκη για εμάς και δεσμευόμαστε ως ΣΕΘ ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.»

Keywords
Τυχαία Θέματα