Οικιακά φωτοβολταϊκά: προσδοκίες για λύση με το δίκτυο στην Πελοπόννησο

08:48 28/9/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία

Το θέμα που απασχολεί έντονα την αγορά φωτοβολταϊκών και που δεν είναι άλλο από τον “κορεσμό” του δικτύου ενέργειας της Πελοποννήσου και το μπλοκάρισμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ειδικότερα των οικιακών και μικρών έργων συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΡΑΕ και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη κατά τη συνάντηση υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Η δέσμευση του κ. Βασιλάκου να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της ΡΑΕ,

αλλά και η πληροφορία ότι η ΡΑΕ έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Παπαγεωργίου μια δέσμη προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρο έχουν δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες για επίλυση του ζητήματος.

Άλλωστε, θεωρείται ότι είναι ένα τεχνικά επιλύσιμο ζήτημα από τη στιγμή που τα οικιακά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο  δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 4 Μεγαβάτ και το όριο βάσει του οποίου κηρύχθηκε ο κορεσμός είναι 1900 Μεγαβάτ.

Η άρση του καθεστώτος “κορεσμού” και το ξεμπλοκάρισμα του δικτύου στην Πελοπόννησο εικάζεται ότι θα αφορά και μεγαλύτερα έργα εκτός από τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Η ανακήρυξη της Πελοποννήσου ως “κορεσμένο δίκτυο” έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ φορείς των φωτοβολταϊκών κάνουν λόγο για εικονικό κορεσμό.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του δηλώνοντας πως η εξέλιξη αυτή “ανοίγει τους ορίζοντες και απεγκλωβίζει τις διαδικασίες καθυστέρησης αρκετών επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα