Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης προκαλούν τραγωδίες

Πολλοί αποδίδουν τις πρόσφατες τραγωδίες ανθρώπων που αναζήτησαν θέρμανση στην αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου κυμαίνεται σε δυσθεώρητα επίπεδα μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Στην Καβάλα

τρία μικρά παιδιά κάηκαν ζωντανά από ξυλόσομπα στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, το ίδιο και μια ηλικιωμένη στην ‘Αρτα όταν άναψε φωτιά για να ζεσταθεί. Τέλος, ένας 80χρονος στο Κοκκάρι της Σάμου κάηκε ζωντανός από φωτιά στο τζάκι.

—Κλειστά σχολεία

Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης που κυμαίνεται άνω των 1,4 Ευρώ ανά λίτρο έχει υποχρεώσει πολλά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας να μην λειτουργούν τις μέρες που το ψύχος είναι δριμύ.

Στη Φλώρινα τα σχολεία έμειναν κλειστά τη Δευτέρα (10/12) λόγω της χιονόπτωσης και της χαμηλής θερμοκρασίας που έφτασε τους -5°C.

Στην Καστοριά τα σχολεία λειτούργησαν ωστόσο όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος της πόλης Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, “ο δήμος χρωστάει περίπου 50.000 ευρώ στους προμηθευτές πετρελαίου. Βασιζόμαστε στην καλή τους θέληση. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων να γίνεται συντηρητικότερη χρήση της θέρμανσης”.

Και ο χειμώνας είναι ακόμα στην αρχή του.

—Κλέβουν πετρέλαιο θέρμανσης

Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το έχει καταστήσει ελκυστικό είδος για κάθε λογής απατεώνες που κλέβουν το καύσιμο από δεξαμενές πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, το πρώτο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες στη Γαστούνη. Οι δράστες παραβίασαν την περίφραξη του σπιτιού και από τη δεξαμενή στο λεβητοστάσιο, «ρούφηξαν» μισό τόνο πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας περίπου 700 ευρώ.

Το δεύτερο περιστατικό που καταγράφηκε συνέβη στο χωριό Γρύλλος Κρεστένων. Εδώ οι δράστες λειτούργησαν διαφορετικά. Έσπασαν τον σωλήνα παροχής πετρελαίου θέρμανσης του σπιτιού και πήραν 350 λίτρα πετρέλαιο συνολικής αξίας 475 ευρώ.

—Το πετρέλαιο θέρμανσης φέρνει πληθωρισμό και γερμανικά σχόλια

Αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε ο ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 1%, καθώς ενισχύθηκε κατά 11,7% ο τομέας «Στέγαση» που περιλαμβάνει τα ενεργειακά κόστη του νοικοκυριού: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα (την ώρα που μάλλον επιβάλλονται νέες αυξήσεις 30% κατόπιν αιτήματος της ΔΕΗ).

Η κατάσταση που επικρατεί τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα τράβηξε το ενδιαφέρον και των Γερμανών δανειστών μας, με την εφημερίδα Welt να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

“Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι υποφέρουν από το κρύο: Λίγοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά καύσιμα. Όποιος μπορεί, εγκαταλείπει τη χώρα. Στην κρίση παγώνουν κυρίως, οι συνταξιούχοι”, τονίζει η γερμανική Welt.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα