Ο Έτινγκερ «τράβηξε το αυτί» Παπακωνσταντίνου για ΔΕΠΑ, ΡΑΕ

15:56 24/4/2012 - Πηγή: Econews

Τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ.

Παράλληλα ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας πως τα κριτήρια επιλογής αγοραστή δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομικά, αλλά και ποιοτικά. Να λάβουν δηλαδή υπόψη τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική και προσανατολισμό της Ελλάδας.

Αναλυτές,

μεταφράζουν την “παραίνεση” Έτινγκερ ως καμπανάκι της Κομισιόν για την περίπτωση εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους, καθώς ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Gazprom (διαβάστε για τους «μνηστήρες» της ΔΕΠΑ στο econews).

—ΡΑΕ

Όσον αφορά στη ΡΑΕ, ο Επίτροπος αμφισβητεί τα περί ανεξαρτησίας της Αρχής, καθώς αφενός δεν της επιτρέπεται να στελεχωθεί με το στελεχικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για την επιτέλεση του έργου της, ενώ προβλέπονται διοικητικές παρεμβάσεις όχι μόνο σε επίπεδο ελέγχου προϋπολογισμού, αλλά και σε πεδία που προσδιορίζουν τα κριτήρια ανεξαρτησίας της.

Ο κ. Έτινγκερ υπογραμμίζει τη δέσμευση του ΥΠΕΚΑ να παράσχει στη ΡΑΕ επαρκείς πόρους ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο έργο της και ζητά από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να διασφαλίσει ότι οι πόροι αυτοί θα τεθούν πράγματι στη διάθεση της Αρχής.

Επίσης τονίζει ότι πρέπει να είναι στην ευχέρεια της ΡΑΕ να χρησιμοποιεί τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της, όπως αυτή θεωρεί σκόπιμο, και να θέτει τους δικούς της εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα