Αγροτική καλλιέργεια: 15 πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

12:14 24/4/2012 - Πηγή: Econews

Τα τελευταία 40 χρόνια γιορτάζεται η Ημέρα της Γης με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ζέοντα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η απομείωση της βιοποικιλότητας και η εντατική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Φέτος, το πρόγραμμα Nourishing the Planet του Ινστιτούτου Worldwatch υπογραμμίζει 15 αγροτικές καινοτομίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος

υποσιτισμού που μαστίζει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για λύσεις-πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που καταλήγει στον κάδο των απορριμμάτων, στη συντήρηση των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων στις πόλεις, αλλά και στην αειφόρο γεωργία.

Οι καινοτομίες αυτές λαμβάνονται από καλλιεργητές-αγρότες, επιστήμονες, ακτιβιστές, πολιτικούς και επιχειρήσεις που εργάζονται για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της καλής ποιότητας των τροφίμων.

1. Διασφάλιση του δικαιώματος στη σίτιση: περίπου 1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα, με το 98% να κατοικεί σε αναπτυσσόμενες χώρες. Για την αντιμετώπιση της πείνας σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η κυβέρνηση της Βραζιλίας “τρέχει” το πρόγραμμα “Απόκτησης Τροφής” το οποίο χρηματοδοτεί τοπικές οργανώσεις, όπως κοινοτικά εσταιτόρια, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης για την αγορά και διανομή φρούτων, λαχανικών, ζωικών προϊόντων κ.α

2. Εκμετάλλευση του διατροφικού και οικονομικού δυναμικού των λαχανικών. Τα χαμηλά επίπεδα πολύτιμων βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων αφορά στον οργανισμό 1 δισ. ανθρώπων παγκοσμίως και οφείλεται μερικώς στην έλλειψη διατροφικής ποικιλίας. Το πρόγραμμα Slow Food International εργάζεται για την διεύρυνση των διατροφικών επιλογών βοηθώντας τοπικούς αγρότες να καλλιεργήσουν τοπικές ποικιλίες γεωργικών προϊόντων.

3.Μείωση των τροφικών απορριμμάτων. Ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση καταλήγει στα σκουπίδια, ήτοι 1,3 δισ. τόνοι ετησίως. Στη Νέα Υόρκη, το City Harvest συλλέγει 28 εκατ. τόνους επιπλέον φαγητού από εστιατόρια, μπακάλικα, καφετέριες κλπ και τους διανείμει σε 600 τοπικά προγράμματα σίτισης.

4. Σιτίζοντας τις πόλεις. Φτωχά αστικά νοικοκυριά ξοδεύουν 60 με 80% του εισοδήματός τους στο φαγητό, με κίνδυνο υποσιτισμού. Η γαλλική ΜΚΟ Solidarités παρείχε σε γυναίκες μιας παραγκούπολης της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι, εκπαίδευση, σπόρους και σάκους για να καλλιεργήσουν λαχανικά στο σπίτι τους.

5. Περισσότεροι καρποί ανάλογα με τις βροχοπτώσεις. Εκατομμύρια αγρότες, όπως η πλειονότητα των αγροτών στην υποσαχάρια Αφρική, εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις. Η εταιρεία International Development Enterprises πωλεί φθηνά και απλά συστήματα άρδευσης σε αγρότες της Ζάμπια, της Ινδίας και άλλων χωρών. Το σύστημα περιέχει μια τρόμπα που συλλέγει νερό κάτω από το έδαφος. Ένα μικρό σύστημα των 5 δολαρίων μπορεί να αρδεύσει 20 τετρ. μέτρα.

6. Αξιοποίηση της

Keywords
Τυχαία Θέματα