Νέες οδηγίες για να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου

12:53 13/9/2012 - Πηγή: Econews

Είναι πασίγνωστο και στους πλέον άσχετους με το αντικείμενο ότι στην χώρα μας υπάρχει έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας. Αυτή η έλλειψη αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα έχει πολλές συνέπειες για τα ίδια που είναι όντα πλήρως συναισθανόμενα, αλλά έχει συνέπειες και για την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτιστικό, κοινωνικό, ευρωπαϊκό.

Τα τελευταία τρία χρόνια η στάση της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την κατανόηση του ζητήματος της κακοποίησης – παθητικής και ενεργητικής – των ζώων και η έγκαιρη ανταπόκρισή της έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σαν αποτέλεσμα

της εποικοδομητικής συνεργασίας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και των εκάστοτε αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όμως σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα κυρίως αυτά της περιφέρειας και των νησιών, υπάρχει όχι μόνο άγνοια της νομοθεσίας αλλά και πλήρης απαξίωση για τα ζώα.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των κατά περιόδους εγκυκλίους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η Ελληνική Αστυνομία είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Σώμα για την αποτελεσματική μείωση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων.

Η έννοια της κακοποίησης πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τα αστυνομικά όργανα που εργάζονται στα Α.Τ. της χώρας και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη φιλοζωικής κουλτούρας μας, αφού και οι αστυνομικοί ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για να βοηθήσει τα φιλοζωικά σωματεία και τους ιδιώτες που δίνουν κυριολεκτικά μάχη – για να σώσουν ό,τι σώζεται εν μέσω οικονομική κοινωνική και κρίσης της ηθικής – και για να αντιμετωπίζουν την αναλγησία των αρχών (Αστυνομίας, Δήμων, Δημοτικής Αστυνομίας, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.ά.) εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες τις οποίες θα βρείτε δημοσιευμένες εδώ.

Είναι ένας «μπούσουλας» που στοχεύει στην κατανόηση της έννοιας «κακοποίηση» και υποδεικνύει ποια νομοθεσία υπάρχει και τι είναι υποχρεωμένη η ΕΛ.ΑΣ. να πράττει.

—Τι είναι κακοποίηση;

Βάσει αυτών των οδηγιών εξηγούμε ότι η κακοποίηση έχει δύο μορφές:

Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.

Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.

Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

Οι έννοιες της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ, όπως πολλοί αστυνομικοί ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ισχυρίζονται αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται και να κατανοούνται με βάση την ηθική, τη σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, τη λογική και όχι με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.

Επιχειρήματα αστυνομικών όπως: « που ξέρω εγώ αν είναι μόνιμα δεμένο», «δε λέει ο νόμος όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει να είναι η αλυσίδα» , «τι εννοούμε κατάλληλο κατάλυμα» , «και τα κόκαλα τροφή είναι» , «που λ

Keywords
Τυχαία Θέματα