Λίμνη Κορώνεια: «Πράσινο φως» για έργα αποκατάστασης

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Την πρόταση για ένταξη του έργου «Αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 23.752.670,66 ευρώ, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο  περιλαμβάνει τα παρακάτω 17 υποέργα:

Υποέργο 1: Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων, με προϋπολογισμό 8.070.385,00 €

Υποέργο 2: Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών

και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου, με προϋπολογισμό 6.420.000,00 €, που περιλαμβάνει εργασίες διάνοιξης και διευθέτησης της ενωτικής τάφρου των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, καθώς και τη διαχείριση των υδάτων των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων στην περιοχή της συμβολής τους με την ενωτική τάφρο για την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου της λίμνης Κορώνειας.

Υποέργο 3: Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, με προϋπολογισμό 2.532.353,00 €.

Στις λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης θα μεταφέρονται τα προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα των βιομηχανικών μονάδων και τα επεξεργασμένα αστικά λύματα της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Λαγκαδά.

Η μεταφορά των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανικών μονάδων θα γίνεται μέσω υφιστάμενου αγωγού και των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Λαγκαδά μέσω προτεινόμενου αγωγού 4.415 μέτρων.

Υποέργο 4: Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης, με προϋπολογισμό 535.074,00 €.

Υποέργο 5: Μελέτη διαχείρισης καλαμώνων στη λίμνη Κορώνεια, με προϋπολογισμό 120.000,00 €.

Υποέργο 6: Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού κοπής των καλαμώνων, με προϋπολογισμό 391.050,00 €.

Υποέργο 7: Ενέργειες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού των εμπλεκόμενων ομάδων, φορέων και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την αειφορική διαχείριση της λεκάνης απορροής του υγροτόπου, με ενέργειες όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και συνέδρια, ξεναγήσεις, διοργάνωση διαγωνισμών, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κτλ, με προϋπολογισμό 400.000,00 €.

Υποέργο 8: Σύμβουλος διαχείρισης έργου, για το συντονισμό των φορέων υλοποίησης με στόχο την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του, με προϋπολογισμό 691.371,66 €.

Υποέργο 9: Υπηρεσίες δημιουργίας βάσης δεδομένων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και σύστημα λήψης αποφάσεων, με προϋπολογισμό 242.344,00 €.

Το έργο αφορά  στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος παρακολούθησης των διαχειριστικών παρεμβάσεων των έργων για την αποκατάσταση των λειτουργιών της λίμνης Κορώνειας και της κατάστασης διατήρησης της λίμνης Βόλβης και του Ρήχιου ποταμού ως ενιαίου υγροτοπικού συστήματος, καθώς και στη δημιουργία βάσεως δεδομένων περιβαλλοντικής παρακολούθησης και την ανάπτυξη Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων.

Υποέργο 10: Υπηρεσίες δημιουργίας βάσης δεδομένων παρακολούθησης περιβαλλοντ

Keywords
Τυχαία Θέματα