Κυματική ενέργεια: χαμηλότερη των προσδοκιών η παραγωγή στην ΕΕ

13:34 27/3/2012 - Πηγή: Econews

Χαμηλότερη των προσδοκιών της ΕΕ είναι η παραγωγή παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη και παρά το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, δεν αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020.

Είναι πραγματικότητα πως η νέα αυτή βιομηχανία προσέλκυσε πέρυσι το ενδιαφέρον των επενδυτών, με μεγάλες εταιρείες  όπως η Siemens και Vattenfall να διασφαλίζουν κεφάλαια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Παράλληλα σημειώνεται

πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πρότυπων συσκευών αλλά και τη δοκιμή σε ευρεία κλίμακα τεχνολογιών εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας, που μελλοντικά υπόσχεται μεγαλύτερη αξιοπιστία συγκριτικά με άλλες ανανεώσιμες πηγές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, τα επενδυτικά κεφάλαια και η παραγωγή κυματικής ενέργειας υπολείπονται των προσδοκιών της ΕΕ για εξασφάλιση κεφαλαίων ύψους 8,5 δις. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ 3,6 GW μέχρι το 2020.

Όπως και οι υπόλοιπες τεχνολογίες, η κυματική ενέργεια χρειάζεται αρχικά κυβερνητική στήριξη και χρηματοδότηση, ώστε να αναπτυχθεί σε εμπορική κλίμακα, ενώ στη συνέχεια κρίνεται απαραίτητα η χορήγηση επιδοτήσεων.

Ωστόσο, οι κρατικές ενισχύσεις είναι σχεδόν αδύνατες την ώρα που η Ευρωζώνη μαστίζεται από την κρίση χρέους και οι κυβερνήσεις περικόπτουν τις δαπάνες, ακόμα και στον τομέα των ΑΠΕ.

Εκτός αυτού, το κόστος ανάπτυξης της κυματικής ενέργειας παραμένει πολύ υψηλότερο συγκριτικά με άλλες πηγές, ακόμα και την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Κάθε συζήτηση για γιγαβάτ μέχρι το 2020 είναι αισιόδοξη. Είμαστε περισσότερο σε τροχιά για εκατοντάδες μεγαβάτ», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Charlie Blair από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Carbon Trust, δίνοντας μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα