Ισπανία: το έλλειμμα φέρνει φόρο 6% στην ηλεκτροπαραγωγή ανεξαρτήτως “πηγής”

12:46 18/9/2012 - Πηγή: Econews

Την επιβολή φόρου 6% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είτε αυτή προέρχεται από ΑΠΕ είτε από ορυκτά καύσιμα αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το συσσωρευμένο έλλειμμα στον ενεργειακό τομέα.

Το έλλειμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και σε εκείνο που καταβάλλουν οι καταναλωτές, διαμορφώθηκε σε 24 δισ. Ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, κυρίως εξαιτίας των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση της

Ισπανίας ισχυρίζεται πως τα κρατικά ταμεία θα έχαναν 5 δισ. Ευρώ ετησίως και το έλλειμμα θα διπλασιαζόταν ως το 2015 χωρίς τη φορολόγηση.

Το αρμόδιο υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού υποστηρίζει πως το μέτρο θα αποτελέσει έναυσμα για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη χώρα.

Ο φόρος καλύπτει ακόμα την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά και την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων και αναμένεται να αποφέρει 2,7 δισ. Ευρώ ετησίως στη χειμαζόμενη ισπανική οικονομία.

Οι φόροι διαφοροποιούνται ανάλογα με την πηγή και την τεχνολογία. Ενδεικτικά, προβλέπεται φόρος 2,190 Ευρώ για κάθε κιλό πυρηνικών αποβλήτων, ποσοστό 22% για την οικονομική αξία της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικά και διαφορετικά ποσοστά για το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Στόχος, ο περιορισμός της αύξησης του ελλείμματος σε 1,5 δισ. Ευρώ ετησίως.

Ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις των φορέων ΑΠΕ, όπως της Ισπανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας που υποστηρίζει πως το μέτρο θα έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο 241 εκατ. Ευρώ στα αιολικά και καταγγέλλει ότι δεν προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με τους παράγοντες του κλάδου για ένα μέτρο που θα “δώσει το τελειωτικό χτύπημα”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα