Ηλιακή ενέργεια: η Siemens εγκαταλείπει το Desertec

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Siemens θα έχει αποσυρθεί πλήρως από το «Desertec», το μεγάλο project για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις ερήμους της Βορείου Αφρικής με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γερμανικός κολοσσός «η Siemens δεν θα ανανεώσει τον Δεκέμβριο τη συμμετοχή

της ως μέλος στην Πρωτοβουλία Desertec», γεγονός που σημαίνει ότι αποσύρεται πλήρως από το πρόγραμμα.

Αν και η Siemens θεωρείτο ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου «Desertec», το οποίο είχε ενισχύσει και με τεχνικά μέσα, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο περιοδικό «pv magazine» ότι σε αυτή τη φάση η πρωτοβουλία δεν υλοποιεί συγκεκριμένα έργα.

Από την άλλη πλευρά και παρά την οπισθοχώρησή της, η Siemens δηλώνει επισήμως ότι το πρόγραμμα «Desertec» είναι τεχνικά εφικτό και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την υλοποίησή του, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα τεχνολογίας.

Το 2009 η Siemens εξαγόρασε την Ισραηλινή εταιρεία Solel Solar Systems, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για ηλιοθερμικά συστήματα και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας «Desertec».

Τώρα όμως ο γερμανικός κολοσσός θέλει να πουλήσει την ισραηλινή εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει.

Εξάλλου στις αρχές της εβδομάδας η Siemens ανακοίνωσε ότι, λόγω μη επίτευξης των στόχων, εξέρχεται από τις επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας και ότι διεξάγει συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές των μονάδων της.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutschen Zeitung» και η Bosch σχεδιάζει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα «Desertec», κάτι που η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα.

Η πρωτοβουλία «Desertec» ξεκίνησε το 2009 και υλοποιείται από ένα κονσόρτιουμ 12 γερμανικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων η Siemens, η E.ON, RWE και η Deutsche Bank.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα