Η Ινδονησία γλύτωσε το τσουνάμι – Τι λένε οι επιστήμονες

09:44 12/4/2012 - Πηγή: Econews

Ο σεισμός που χτύπησε την Ινδονησία τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου προκάλεσε έναν σύντομο συναγερμό για τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και τον πανικό στους δρόμους της πολύπαθης επαρχίας Άτσεχ, όπου το 2004 περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν η περιοχή τους επλήγη από το φυσικό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μη επανάληψη του φαινομένου χθες οφείλεται αφενός στο μέγεθος του σεισμού και αφετέρου στην

κίνηση του ωκεάνιου πυθμένα. Ο χθεσινός σεισμός θεωρείται πρωτοφανής τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς το επίκεντρο.

Όπως ανακοίνωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο πρώτος σεισμός μεγέθους 8,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ακολουθήθηκε από μετασεισμό 8,2 Ρίχτερ.

“Δημιουργήθηκε τσουνάμι, αλλά τα κύματα ήταν λίγο κάτω από ένα μέτρο” λέει ο Εμίλ Οκάλ, γεωφυσικός του Northwestern University in Evanston.

Οι λόγοι που δεν δημιουργήθηκαν κύματα σε ύψος πολυκατοικίας στην περιοχή, όπως συνέβη με το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 ήταν δύο λένε οι επιστήμονες.

Πρώτον, ο χθεσινός σεισμός ήταν μικρότερης έντασης: 8,6 Ρίχτερ τώρα, 9,3 Ρίχτερ τότε.
Δεύτερον, ο πρόσφατος σεισμός ήταν τεκτονικός, οφειλόταν δηλαδή στην πρόστριψη των τεκτονικών πλακών. Το 2004 ο πυθμένας κινήθηκε απότομα προς τα πάνω με αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη των ωκεανίων υδάτων.

Το ενδιαφέρον με τον χθεσινό σεισμό, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι ότι είχε επίκεντρο 150 χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο σύγκρουσης τεκτονικών πλακών στην περιοχή.

Ο σεισμός της 11ης Απριλίου προκάλεσε τον πανικό στους δρόμους της επαρχίας Άτσεχ: νοσοκομεία εκκενώθηκαν και κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους αναζητώντας κοντινούς τους ανθρώπους.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα