Φυσικό αέριο: σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από τη ΡΑΕ

13:43 2/3/2012 - Πηγή: Econews

«Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας της Ασφάλειας Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο», στην οποία εξετάζονται 18 διαφορετικά σενάρια μερικής ή ολικής διακοπής εφοδιασμού για διαστήματα από μία εβδομάδα έως ένα μήνα, συνέταξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Εκτός από την εκτίμηση των κινδύνων, στη μελέτη της η ΡΑΕ εισηγείται μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού των καταναλωτών με φυσικό αέριο σε περιόδους

κρίσης.

Στα μέτρα συγκαταλέγεται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η σύναψη συμβάσεων για διακοπή τροφοδοσίας σε περιόδους κρίσης, καθώς και η επιβολή τέλους ασφάλειας εφοδιασμού στους καταναλωτές.

Παράλληλα προτείνεται η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και η εκπόνηση σχεδίων προληπτικής δράσης και έκτακτης ανάγκης.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:

- Με τα σημερινά δεδομένα, οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται σε δίκτυο διανομής, με τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης της ζήτησης στην ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία δεν αναμένεται να υποστούν επιπτώσεις στην τροφοδοσία τους, σε κανένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν.

- Η μέγιστη ζήτηση ημέρας και εβδομάδας μπορεί να ικανοποιηθεί από τις υπάρχουσες υποδομές ως και το 2014.

-Τα μεγαλύτερα προβλήματα ανακύπτουν σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα