Θεσσαλονίκη Πράσινη Πρωτεύουσα 2014: τα έργα και οι παρεμβάσεις στην πόλη

12:28 2/3/2012 - Πηγή: Econews

Την υποστήριξη του ΥΠΕΚΑ στην πρωτοβουλία του Δήμου της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει τον τίτλο της “Πράσινης Πρωτεύουσας 2014” εξέφρασε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην ημερίδα  «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου “η

συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση του τίτλου, τοποθετεί την κοινωνία και τους φορείς της πόλης σε ένα δημιουργικό πεδίο διαλόγου και δράσης. Ακόμη και ως διαδικασία η πορεία αυτή, μέσα από τις ζυμώσεις που θα προκύψουν, μπορεί να την μετασχηματίσει προς θετικότερη κατεύθυνση”.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του υπουργού είναι τα εξής:

—Αστικό περιβάλλον

Η (ανά)διαμόρφωση του αστικού χώρου δεν είναι θέμα μόνο επιθυμίας είναι και θέμα ιστορίας της ίδιας της πόλης, είναι θέμα ιδιοκτησίας και σύνδεσης του κάθε ατόμου με την περιουσία του, είναι θέμα αντίληψης του τι σημαίνει κοινός, δημόσιος και ελεύθερος χώρος.

Δεν τρέφει κανείς μας ψευδαισθήσεις ότι μπορεί μια πόλη να γίνει πιο πράσινη και πιο βιώσιμη από την μία μέρα στην άλλη.

Όμως είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι οι πόλεις αλλάζουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί όταν μπορεί να συνδυάσει και να τρέξει παράλληλα της μικρής κλίμακας παρεμβάσεις – από το μπαλκόνι, την ταράτσα, την αυλή, το πάρκο, την γειτονιά – με μεγάλης κλίμακας έργα – διαχείριση αποβλήτων, συγκοινωνιακά έργα και έργα υποδομών –χωρίς να αμελεί να τηρεί και να επικαιροποιεί ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο χωρικής ανάπτυξης – χωροταξικό και ρυθμιστικό.

—Ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ

Το ΥΠΕΚΑ δεν υλοποιεί από μόνο του έργα, παρέχει πλαίσιο, θεσμούς και μέσα που οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν.

Στη διαμόρφωση ενός νέου αστικού τοπίου και μιας νέας αναπτυξιακής αντίληψης, όπως επίσης και στην κατεύθυνση του συνόλου των πολιτικών και των δράσεων προς το τρίπτυχο Οικονομική Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή – Προστασία Περιβάλλοντος – και ειδικότερα για τον αστικό χώρο στην Πράσινη Πόλη – μπορεί να συμβάλλει η ύπαρξη ενός νέου θεσμοθετημένου πλαισίου αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ανθρωπογενούς, του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος,.

—Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης

Έχει προωθηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για γνωμοδότηση στους φορείς, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η κατάθεση στο Κοινοβούλιο εντός διμήνου.

Το νέο Ρυθμιστικό εξαρτά την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου της Θεσσαλονίκης από την αντίστοιχη της περιφέρειάς της και αντίστροφα, δηλαδή αντιλαμβάνεται τον αστικό, περιαστικό και αγροτικό χώρο ως αλληλοτροφοδοτούμενο και αλληλοεξαρτώμενο σύνολο.

Προωθώντας την αντίληψη της συνεκτικής πόλης, αποφεύγοντας την διάχυση τόσο του αστικού ιστού όσο και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων στον περιαστικό χώρο, προστατεύει τον πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομία που είναι ο τροφοδότης και του δευτερογενούς.

Συνδυάζει την ανάπτυξη με τη

Keywords
Τυχαία Θέματα