Φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη: αντίδραση στα σχέδια της Αρχιεπισκοπής

Αντιδράσεις στο Δήμο Πεντέλης, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής συναντά το σχέδιο της Αρχιεπισκοπής να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση 3.500 στρεμμάτων που ανήκουν στη Μονή Πεντέλης.

Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού προβλέπεται να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την αναδάσωση περίπου 19.500 στρεμμάτων.

Παρόλα αυτά, οι διαφωνούντες υποστηρίζουν πως η δημιουργία του φωτοβολταϊκού σχεδιάζεται να γίνει «εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Ορους» και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, με κίνδυνο να αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής με δίκτυο

μεταφορών, πυλώνες, κτίρια, να εξαφανιστεί η χλωρίδα και η πανίδα και να αυξηθεί η θερμοκρασία.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” οι περισσότεροι δήμαρχοι της περιοχής και μέλη του Συνδέσμου Ανάπλασης και Προστασίας του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και δήλωσαν έτοιμοι να προβούν σε νομικές ενέργειες.

Από την πλευρά της η Αρχιεπισκοπή υποστηρίζει πως πρώτος και βασικός στόχος είναι τα έσοδα από τη μίσθωση της έκτασης για 20 χρόνια στην εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών να χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου της (διαβάστε εδώ).

Παράλληλα, υποστηρίζει πως το έργο θα έχει περιβαλλοντικά οφέλη με την αποκατάσταση μιας καμμένης έκτασης 19.500 στρεμμάτων και δημιουργία ενός περιαστικού – δασικού πάρκου.

Τέλος, οι Αρχιεπισκοπή προβάλλει και τα κοινωνικά οφέλη του έργου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη συντήρηση και φύλαξη της έκτασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα