Φωτοβολταϊκά: ο δρόμος προς την κερδοφορία για τους κατασκευαστές

Η επιστροφή στην κερδοφορία για τους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά -και της αγοράς στην ανάπτυξη σε μια περίοδο περιορισμού των εγγυημένων τιμών- απαιτεί δραστική μείωση των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Lux Research, η αγορά φωτοβολταϊκών στοιχείων “πάσχει” από υπερπροσφορά, με την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα να είναι σχεδόν διπλάσια της ζήτησης.

Η έκθεση “Module Cost Structure Update: Path to Profitability” δείχνει

πως η πολύ σημαντική πτώση στις τιμές του εξοπλισμού συμπιέζει σε πρωτοφανή επίπεδα τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών οδηγώντας σε ζημίες, συγχωνεύσεις και πτωχεύσεις.

Όσον αφορά την αξία των πωληθέντων αποθεμάτων φωτοβολταϊκών η έκθεση της Lux Research επισημαίνει τα κάτωθι:

- Οι τιμές σε μονοκρυσταλλικό και πολυκρυσταλλικό πυρίτιο διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της δραματικής πτώσης των τιμών στα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Στόχος είναι οι μελλοντικές μειώσεις να αφορούν σε διαφορετικά σημεία της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας μέσω της επέκτασης στη χρήση νέων τεχνολογιών παραγωγής.

-Η τεχνολογία CIGS (δισεληνίδιο χαλκού, ινδίου και γαλλίου) που χρησιμοποιείται στα οργανικά, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου έχει ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της -κρυσταλλικό πυρίτιο και τελλουρίδιο καδμίου (CdTe)- σε όρους ετήσιας μείωσης κόστους, ωστόσο υπολείπονται σε αποδοτικότητα μετατροπής της ακτινοβολίας σε ενέργεια.
Η Lux προβλέπει ότι τα CIGS θα ανταγωνιστούν το πυρίτιο έως το 2015 και το CdTe ως το 2017.

-Η τεχνολογία φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου από πυρίτιο (Thin film silicon, TF-Si) είναι η λιγότερο ανταγωνιστική τεχνολογία με πολύ χαμηλές αποδόσεις και το μέλλον της προβλέπεται δυσοίωνο.

-Η τεχνολογία τελλουριδίου του καδμίου (CdTe) έχει τη μεγαλύτερη αξία ωστόσο η χαμηλή αποδοτικότητα και η μειωμένος βαθμός εκμετάλλευσης κεφαλαίου έχουν περιορίσει τα περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης του κόστους παραγωγής. Παρότι πυρίτιο και CIGS μειώνουν ταχύτερα τα κόστη τους, το CdTe θα διατηρήσει τη θέση του ως το 2017.

Η Lux Research προβλέπει ότι η κρίση για τις εταιρείες του κλάδου θα συνεχιστεί στο μέλλον με τους κατασκευαστές να αναζητούν λύσεις επιβίωσης είτε υιοθετώντας συντηρητικές πολιτικές είτε αναζητώντας καινοτόμες λύσεις μείωσης του κόστους.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα