WWF: βελτιωμένη η περιβαλλοντική διαφάνεια στην Ελλάδα αλλά με περιθώρια εξέλιξης

12:48 29/7/2012 - Πηγή: Econews

Αξιοσημείωτη βελτίωση κατά 26,4% της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας των Ελληνικών Οργανισμών την τελευταία διετία, βάσει της συγκριτικής μελέτης που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το WWF Ελλάς. Προηγείται ο ιδιωτικός τομέας, έναντι του δημοσίου που εμφανίζει πενιχρές επιδόσεις.

Σημαντικά βελτιωμένη, αλλά και με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, παρουσιάζεται η εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών, ως προς την περιβαλλοντική

τους διαφάνεια, τις πρακτικές και τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζουν.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της δεύτερης αξιολόγησης «Δείκτης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας» (Environmental Management & Disclosure Index – ΕMDI), μέσω της οποίας αναλύεται – συγκριτικά πλέον – η πληρότητα της περιβαλλοντικής διαφάνειας 40 επιλεγμένων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ποιότητα των δημοσιευμένων περιβαλλοντικών τους αποτελεσμάτων. Πρόκειται για μια ανάλυση που διενεργήθηκε βάσει μοντέλου που ανέπτυξε εθελοντικά η εταιρία STREAM Management.

Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση των οργανισμών για τα στοιχεία της διετίας 2009-2010, όπως προκύπτει από τον συνολικό δείκτη EMDI, έφτασε στο 26,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2008 (21,8%). H αύξηση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επέδειξαν αξιοσημείωτη πρόοδο. Στον αντίποδα, οι περιβαλλοντικές πρακτικές των δημόσιων οργανισμών αποδείχθηκαν ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Οι τομείς στους οποίους σημειώνεται ελλιπής περιβαλλοντική διαχείριση είναι κυρίως η κατανάλωση νερού (18,6%), ο αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα (17%), αλλά και η παραγωγή και χρήση τοξικών, επιβλαβών κι άλλων επικίνδυνων ουσιών (14,9%).

Παράλληλα, με βάση συγκριτική αξιολόγηση που έγινε στις διεθνώς πρωτοπόρες επιχειρήσεις σε θέματα περιβαλλοντικών πρακτικών, InterfaceFLOR και Όμιλο UNILEVER, προκύπτει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, καθώς μόνο μία ελληνική επιχείρηση παρουσίασε συνολικό δείκτη άνω του 60%, τη στιγμή που και οι δύο πολυεθνικοί όμιλοι ξεπέρασαν το 70%.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της αξιολόγησης, όπως αυτά προέκυψαν υπό το πρίσμα 108 συγκεκριμένων κριτηρίων, είναι τα εξής:

*Οργανισμοί και επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ικανοποιητική επίγνωση των πραγματικών περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων (42,8%).

*Οι απορρέουσες δράσεις μεταφράζονται, κυρίως, στη δημιουργία πολιτικών και λιγότερο σε συστηματικές πρακτικές, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγούσαν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των οργανισμών και στη βελτίωση της ουσιαστικής τους διαφάνειας (μετρήσιμοι στόχοι, πρακτικά αποτελέσματα κ.ο.κ.).

Σε ό, τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις εστιάζουν κυρίως σε περιβαλλοντικές πρακτικές που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ενέργειας, τη διαχείριση της κατανάλωσης υλικών και πρώτων υλών, καθώς και την ανακύκλωση διάφορων υλικών.

Από την ανασκόπηση προκύπτει μία αναμενόμενη τάση προβολής των θετικών επιτευγμάτων, ενώ οι περιπτώσει

Keywords
Τυχαία Θέματα