Φωτοβολταϊκά: ισχύς 627MW στην Ελλάδα ως το Μάιο – Οι προοπτικές της αγοράς

16:24 17/7/2012 - Πηγή: Econews

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκά ισχύς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 627 Μεγαβάτ, τα 53 εκ των οποίων εγκαταστάθηκαν το Μάιο του 2012.

Παράλληλα, κατά το 2012 τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν 292,9 Γιγαβάτ ενέργειας.

Ο Μάιος είναι ο παραγωγικότερος μήνας του 2012 -μέχρι στιγμής- σε όρους εγκατεστημένης ισχύος. Συγκριτικά, τον Ιανουάριο εγκαταστάθηκαν 43 Μεγαβάτ,

το Φεβρουάριο 22 Μεγαβάτ, το Μάρτιο 31 Μεγαβάτ και τον Απρίλιο 43 Μεγαβάτ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Αλέξανδρος Ζαχαρίου, έχει υπολογίσει ότι μέσα στο 2012 αναμένεται η ολοκλήρωση έργων συνολικής ισχύος της τάξης των 600-700 Μεγαβάτ.

Εμπόδιο ωστόσο αποτελεί η αδυσώπητη γραφειοκρατία. Όπως σημειώνεται σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), παρότι η χώρα μας έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, η πολιτική αστάθεια και η γραφειοκρατία στην αδειοδότηση αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες.

Σημειώνει επίσης ότι οι στέγες καλύπτονται κυρίως από ηλιακούς θερμοσίφωνες για τους οποίους η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ απλούστερη.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται τέλος στο Πρόγραμμα Ήλιος και στις προοπτικές ανάπτυξης που θέτει στην περίπτωση που υπερπηδηθούν τεχνικές και χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα