H αστική εξόρυξη απάντηση στην περιβαλλοντικά επικίνδυνη εξόρυξη χρυσού;

15:44 17/7/2012 - Πηγή: Econews

Στην ταχύτερα διογκούμενη κατηγορία στερεών αστικών αποβλήτων αναδεικνύονται τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Όπως είχε δημοσιεύσει το econews.gr κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 320 τόνοι χρυσού και 7.500 τόνοι αργύρου για την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών.

Μετά το πέρας της λειτουργίας των συσκευών, τα πολύτιμα μέταλλα χάνονται. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNEP, για τα 32 από τα 37 μέταλλα ειδικών εφαρμογών, οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι κοντά στο μηδέν

Αιτία είναι οι ακατάλληλες

μέθοδοι ανάκτησης και επεξεργασίας των ηλεκτρονικών απορριμμάτων καθώς συλλέγεται ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις σε ποσοστό 10%-15% της συνολικής, ενώ το 85% χάνεται.

Χιλιάδες τόννοι ηλεκτρονικών ειδών εξάγονται και απορρίπτονται σε χώρες όπου μεταχειρισμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανακυκλωμένα μέταλλα αποτελούν προϊόντα πολυτελείας.

Έτσι, χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Μπενίν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Λιβερία και Νιγηρία, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές χωματερές της Ευρώπης.

—Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και η Umicore

Τη δραστηριότητα της βελγικής εταιρείας Umicore που εγκατέλειψε την εξόρυξη και τώρα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάκτηση και ανακύκλωση μετάλλων για εξειδικευμένες χρήσεις επισημαίνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που αντιτίθεται στην εγκατάσταση Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική.

Η Umicore απασχολεί 13.720 ανθρώπους και το 2009 είχε κύκλο εργασιών 6,9 δισ δολαρίων. Ανακτά μέταλλα, όπως χρυσό, από τοξικά ηλεκτρονικά σκουπίδια (e-waste): από τα βουνά των ανεπιθύμητων τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε.

Eίναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου εργοστασίου ανακύκλωσης πολυτίμων μετάλλων του κόσμου στο Ηοboken, κοντά στην Αμβέρσα, όπου εκτός από χρυσό παράγει και 16 ακόμα σπάνια μέταλλα, μεταξύ των οποίων γάλλιο και ρόδιο.

Η εταιρεία περιγράφει τη δραστηριότητά της ως “υπέργεια εξόρυξη” (aboveground mining). Η UMICORE παράγει 30 τόνους ανακυκλωμένου χρυσού το χρόνο, από ένα μικρό μόνο μέρος των κινητών τηλεφώνων που απορρίπτονται.

Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, η Umicore παράγει κάθε χρόνο σχεδόν τον τριπλάσιο χρυσό από αυτόν που σχεδιάζει να παράγει η Eldorado Gold στα βουνά της Χαλκιδικής με τους γνωστούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιχειρούν την εκμετάλλευση των ιδιοτήτων συγκεκριμένων βακτηριδίων να διαχωρίζουν τα μέταλλα με καινοτόμο τρόπο και ανοίγουν το δρόμο για την εξόρυξη ακόμα και χωματερών.

Με βάση τα παραπάνω, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων τονίζει την αδήριτη ανάγκη ανεύρεσης εναλλακτικών πηγών,όπως οι χωματερές ηλεκτρονικών απορριμμάτων, και περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων εξόρυξης που θα επιτρέψουν την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων δίχως τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Εκφράζει τέλος την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί με κάθε τρόπο στην εξόρυξη των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα