Φωτοβολταϊκά: γερμανικές ταρίφες στα 13 λεπτά για το πρόγραμμα «Ήλιος»

09:04 6/4/2012 - Πηγή: Econews

Γερμανικές ταρίφες, περίπου στα 13 λεπτά/ KWh, είναι η πρόταση της ελληνικής προς τη γερμανική πλευρά για την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος».

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, από την παρουσίαση της εταιρείας Guggenheim Partners, ενός εκ των συμβούλων του ΥΠΕΚΑ για το έργο.

Όσο για το πώς θα καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στη γερμανική χονδρεμπορική τιμή, που διαμορφώνεται

γύρω στα 8 λεπτά σήμερα, και την ειδική αυτή ταρίφα των 13 λεπτών, η πρόταση είναι να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο ακόμα αυτό ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος της πρότασης, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο για το “Ήλιος” από τον εκπρόσωπο της Guggenheim, είναι να  καθησυχάσει τις γερμανικές επιφυλάξεις, αφού δεν προβλέπει επιδότηση της διαφοράς από το γερμανικό ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή τους Γερμανούς φορολογούμενους, αλλά από πόρους της Ε.Ε., η οποία δείχνει να στηρίζει το σχέδιο.

Το κίνητρο της πρότασης είναι ότι μπορεί η ταρίφα που θα εισπράττει ο επενδυτής να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά της Γερμανίας, ωστόσο η μεγαλύτερη, κατά 40%, ηλιοφάνεια στην Ελλάδα συνεπάγεται μεγαλύτερα έσοδα και ταχύτερη απόσβεση.

Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ”  ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου επιβεβαίωσε ότι κινούμαστε προς μια λύση «γερμανικής» εγγυημένης τιμής, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» δεν θα υλοποιηθεί με τις ελληνικές ταρίφες.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι με τις εγγυημένες τιμές της Ελλάδας, γιατί είναι πολύ πιο υψηλές απ’ ότι οι εγγυημένες τιμές στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα