Φωτοβολταϊκά: «φρένο» στις νέες μονάδες ζητούν στη Γερμανία

10:13 20/1/2012 - Πηγή: Econews

Τον περιορισμό νέων εγκαταστάσεων στα φωτοβολταϊκά σε 3,5 έως 5 μεγαβάτ ετησίως προκρίνει το μέλος του ΔΣ του γερμανικού συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών, Φρανκ Άσμπεκ.

“Ένας τέτοιος περιορισμός θα είχε σημασία στο τέλος του 2011 όταν η γερμανική αγορά κατακλύστηκε από κινεζικό εξοπλισμό φωτοβολταϊκών σε τιμές χαμηλότερες του ανταγωνισμού (ντάμπινγκ)”, δήλωσε στο Reuters ο Γερμανός παράγοντας.

Εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Νόρμπερτ

Ρέττγκεν ώστε να αναζητήσουν από κοινού τρόπους κάλυψης της ζήτησης για φωτοβολταϊκά.

Οι νέες εγκαταστάσεις άγγιξαν το επίπεδο των 7,5 γιγαβάτ στη Γερμανία το 2011, επίπεδο πολύ υψηλό που προκάλεσε αντιδράσεις και αιτήματα για μεγαλύτερες περικοπές στις επιδοτήσεις.

Μόνο το Δεκέμβριο προστέθηκαν 3 γιγαβάτ σύμφωνα με το διαχειριστή συστήματος της Γερμανίας (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αυτός ο ρυθμός θα δικαιολογήσει περικοπές 15% στις εγγυημένες τιμές.

Ο Άσμπεκ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του υπ’ αριθμόν δύο ομίλου ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, Solar World, προτείνει οι περικοπές στις ταρίφες να γίνουν με μικρά βήματα κάθε χρόνο, ώστε να προσαρμοστεί η αγορά.

Μια ακόμα λύση θα αποτελούσε η πρόβλεψη υψηλότερης εγγυημένης τιμής στις εγκαταστάσεις της βόρειας Γερμανίας όπου τα επίπεδα ηλιοφάνειας είναι χαμηλότερα και μικρότερης στον πιο ηλιόλουστο νότο.

Η ηλιακή ενέργεια κατέχει ποσοστό 3% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αλλά αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (17,1 δισ. Ευρώ) των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα