ΑΟΖ: συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο λέει το ΥΠΕΞ

17:33 19/1/2012 - Πηγή: Econews

Για σταθερή κοινή βούληση Ελλάδας και Αιγύπτου στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Αίγυπτος συζητάει μόνο με την Τουρκία και την Κύπρο

για το ίδιο θέμα..

Διευκρίνησε δε πως ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα διαβεβεβαίωσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλάχ Γκχοράμπ ουδέποτε δήλωσε ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Τουρκίας, χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας.

Ο κ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η διευθέτηση του οποίου απαιτεί χρόνο και τόνισε πως απαιτείται βούληση και διάθεση για να συμβεί αυτό.

Διαβεβαίωσε τέλος πως σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές της χώρες και σημείωσε ότι η επίτευξη τέτοιων συμφωνιών, πέρα από σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα επετεύχθη συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Ειδικότερα, η ΑΟΖ επεκτείνεται στα 200 χιλιόμετρα από τις ακτές των δύο χωρών και σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες μεταξύ των δυο ζωνών, ο διαμερισμός των κερδών θα γίνει στη βάση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Τα ποσοστά κέρδους θα καθοριστούν ανάλογα με την περίπτωση και το σημείο, στο οποίο θα εντοπιστεί ο υποθαλάσσιος πλούτος.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα