Φωτοβολταϊκά Εκκλησίας: τροπολογία βουλευτών προκαλεί αντιδράσεις

10:10 20/3/2012 - Πηγή: Econews

Τροπολογία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Πεντελικό όρος, κατέθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Χαραλαμπόπουλος του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ, στο νομοσχέδιο για το Πάρκο του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος», που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.

Στην τροπολογία προτείνεται η δυνατότητα της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 300 MW σε 3.500 στρέμματα,

υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει στην αναδάσωση περίπου 20.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό Όρος με δικές της δαπάνες.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «φωτογραφική- τροπολογία σκάνδαλο, με την οποία παραχωρούνται στην Μονή Πεντέλης 23.000 στρέμματα αμφισβητούμενης, αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κάνει στα καμμένα της Πεντέλης, φωτοβολταϊκό πάρκο 3.500στρεμμάτων».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ανακοίνωσή του, «όλη η Πεντέλη είναι καμένη τα τελευταία 15 χρόνια και στις καμένες εκτάσεις, με βάση το άρθρο 117, παρ. 3, του Συντάγματος «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».

«Η Εκκλησία», συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης, «επικαλείται ιδιοκτησία, ενώ έχει παραδώσει με πρωτόκολλο το Δημόσιο «Διακατεχόμενο δάσος» Πεντέλης με βάση τους νόμους 1700/1987 και 1811/1988. Η Μονή Πεντέλης υπέγραψε τη Σύμβαση με το Δημόσιο, που επικυρώνουν οι 2 νόμοι».

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η τροπολογία είναι μια «μεθόδευση που χρησιμοποιείται ως ‘Δούρειος Ίππος’ για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης».

« Το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε φαίνεται μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας», καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης.

Η στάση του ΥΠΕΚΑ

Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΕΚΑ την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός «πράσινου» επενδυτικού προγράμματος ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν δυο θέματα.

Το πρώτο αφορά στο ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η κυριότητα της έκτασης ανήκει στο Δημόσιο και η Εκκλησία έχει δικαιώματα διακατοχής.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους, καθώς η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 – 2009.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα