Φωτοβολταϊκά: αισιοδοξία παρά τις αναταράξεις στην Intersolar 2012

08:44 14/6/2012 - Πηγή: Econews

Άνοιξε χτες τις πύλες της μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Intersolar 2012 που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο.

Κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων είναι η διαμάχη Ευρώπης-Κίνας σχετικά με τις τιμές και τους όρους ανταγωνισμού του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η διαιώνιση της διαμάχης μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τον κλάδο.

Ορισμένοι μάλιστα χαρακτηρίζουν μεγάλο σφάλμα μια ενδεχόμενη επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε

την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης και την επιβολή πολύ υψηλών δασμών στα αντίστοιχα και σε άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα, όπως τα αυτοκίνητα.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών το 2012 προδιαγράφονται θετικές.

Ο CEO της  IBC Solar, Udo Möhrstedt, χαρακτήρισε τις προβλέψεις της ΕΡΙΑ για τη Γερμανία υπερσυντηρητικές  προβλέποντας συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην Ευρώπη της τάξης των 10-11 Γιγαβάτ.

Ομοίως για την Κίνα, η αγορά βρίσκεται στη φάση της αναθεώρησης των προβλέψεων για την εγκατεστημένη ισχύ ως το 2020 με ορισμένους να κάνουν λόγο για 50 Γιγαβάτ από 20 Γιγαβάτ που είναι ο τρέχον στόχος.

Κοινή πεποίθηση των παραγόντων της αγοράς είναι ότι οι καταναλωτές/χρήστες δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα κέρδη που θα αποκομίσουν από μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά για τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τη στιγμή που σε ορισμένες αγορές επιτυγχάνεται ισοτιμία δικτύου (grid parity).

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα