Έβρος: φόβος για τα φράγματα της Βουλγαρίας

15:49 10/1/2012 - Πηγή: Econews

Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στον Έβρο, μετά τη συνεχιζόμενη πτώση της στάθμης των ποταμών, λόγω της ελεγχόμενης αποδέσμευσης νερών από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»,  οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν πλέον για τα δυο μεγάλα φράγματα της Βουλγαρίας (Ιβαϊλοβγκραντ και Στούντεν Κλάντενετς), που εμφανίζουν πληρότητα 100% και ενδέχεται να πλημμυρίσουν άμεσα.

Αξιωματούχος από τον Έβρο που επισκέφθηκε χθες το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ επισήμανε ότι η Βουλγαρία όφειλε τους προηγούμενους μήνες να διατηρεί

χαμηλότερα τη στάθμη των δυο φραγμάτων, καθώς σε περίπτωση νέας ισχυρής βροχόπτωσης υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσουν και να αποδεσμεύσουν μεγάλο όγκο υδάτων προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο είχε σημάνει συναγερμός για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών στον Έβρο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Μάλιστα η υποχώρηση των αναχωμάτων σε διάφορα σημεία της κοίτης του ποταμού, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να παρασυρθούν νεογέννητα αρνιά.

Σήμερα ο κίνδυνος έντονων πλημμυρικών φαινομένων απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρωί η στάθμη του Έβρου στο σταθμήμετρο του Πυθίου ήταν στα 5 μέτρα,  δηλαδή 65 εκατοστά χαμηλότερα συγκριτικά με χθες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα