Ελεύθεροι οι ακτιβιστές που εισέβαλαν σε ιαπωνικό φαλαινοθηρικό

12:18 10/1/2012 - Πηγή: Econews

Αποφεύχθηκε τελικά το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιαπωνίας και Αυστραλίας μετά την απόφαση της πρώτης να αφήσει ελεύθερους τους τρείς ακτιβιστές που επιβιβάστηκαν σε ιαπωνικό φαλαινοθηρικό.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης «Forest Rescue Australia» επιβιβάστηκαν στο πλοίο Shonan Maru No 2 την Κυριακή, ενώ έπλεε περίπου 26 χμ ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, ζητώντας να λήξει η φετινή περίοδος φαλαινοθηρίας.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός, Julia Gillard, ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για τη συνεργασία της, ενώ έστειλε αυστηρό

μήνυμα στους ακτιβιστές που σκέφτονται να επιβιβαστούν σε ιαπωνικά σκάφη για να σταματήσουν τη φαλαινοθηρία.

«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι επειδή σε αυτή τη φάση καταλήξαμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μελλοντικά δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους δράστες», δήλωσε η Αυστραλή πρωθυπουργός.

Ιαπωνική εφημερίδα πάντως αναφέρει ότι η Ιαπωνία αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τους τρείς ακτιβιστές επειδή όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο δεν πείραξαν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος.

Αν και απαγορεύεται η εμπορική φαλαινοθηρία, η Ιαπωνία κάθε χρόνο αλιεύει περιορισμένο αριθμό φαλαινών επικαλούμενη ερευνητικούς σκοπούς.

Πέρυσι τα ιαπωνικά αλιευτικά επέστρεψαν στα λιμάνια τους έχοντας αλιεύσει μόνο το 1/5 των ετήσιων ποσοστώσεων φαλαινοθηρίας, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τη ΜΚΟ Sea Shepherd.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα