Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012: οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

15:10 28/9/2012 - Πηγή: Econews

Περιοδικές εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις και μουσικές συναυλίες είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε μουσεία και μνημεία της χώρας με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για 18η συνεχή χρονιά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν για το κοινό, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέμα

των φετινών εκδηλώσεων είναι οι κρίσεις, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Η Παρασκευή 28/9 είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (29-30/9), η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία της χώρας.

Οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν ως εξής:

—Αθήνα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προτείνει μια επίσκεψη στη μικρή περιοδική έκθεση «Κρίσεις. Μεταβατικές Περίοδοι της Ιστορίας και Αρχαιολογία», με αντικείμενα από τις συλλογές του. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο) και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012.

Παράλληλα με την έκθεση, θα διατίθεται κατάλογος με έργα σχετικά με το θέμα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, ενώ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα διεξαχθεί σχετική ενημερωτική ξενάγηση από αρχαιολόγο στο μικρό Αμφιθέατρο (ώρα 12.00 – 13.00 με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες στο 210 8217 724.

Με μουσική και ελεύθερη είσοδο (από 17.00 – 20.00) θα υποδεχτεί το Μουσείο της Ακρόπολης τους επισκέπτες του το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Στο διάστημα αυτό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα: Εικονομαχία, Άλωση, Νεότερη Εποχή», λέγεται η θεματική εκπαιδευτική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίκεντρο της διαδρομής αυτής -που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου- είναι κάποια επιλεγμένα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση, τα οποία γίνονται η αφορμή για να συζητηθούν ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα που σηματοδοτούν περάσματα από μια εποχή σε άλλη. Ώρες έναρξης 10.00 και 12.00.

Παράλληλα, το τριήμερο 28 – 30 Σεπτεμβρίου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπαζάρ βιβλίων, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 70% μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις – Αρχα

Keywords
Τυχαία Θέματα