Ενέργεια: εξαντλήθηκε το δάνειο – Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας

09:35 18/7/2012 - Πηγή: Econews

Ελάχιστα κράτησε η «ανάσα» ρευστότητας που πήρε η ενεργειακή αγορά με τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr.

Τα προβλήματα εμφανίζονται και πάλι γεγονός που σημαίνει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να βρει τρόπους για την ενίσχυση της ρευστότητας

στην αγορά και τον περιορισμό της μαύρης τρύπας στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στον περιορισμό των ελλειμμάτων του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, καθώς αυτά αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, λόγω της λειτουργίας πολλών νέων μονάδων, ιδίως φωτοβολταϊκών.

Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού θεωρείται αναπόφευκτη, ενώ για να ελαφρυνθούν οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές, εξετάζεται η μείωση ειδικών φόρων που επιβαρύνουν το τελικό κόστος χρήσης της ενέργειας.

Σε ότι αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού, παρ’ ότι η ΔΕΗ επισήμως δεν ζητά αυξήσεις, τα κοστολογικά στοιχεία με τα οποία τροφοδοτεί τη ΡΑΕ για το 2012 εμφανίζονται αυξημένα έως και κατά 29%.

Πάντως η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο αίτημα, ιδίως όταν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού θα επιβαρυνθούν το επόμενο διάστημα με το  «χαράτσι» των ακινήτων.

Εκτιμάται ότι η επιβολή και ο τρόπος είσπραξης του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι η βασική αιτία που στέρησε από την αγορά ρευστότητα άνω των 1 δισ. ευρώ. (ανεξόφλητοι λογαριασμοί)

Το ποσό αυτό αλλά και το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, που φτάνει τα 300 εκατομμύρια, είναι τα βασικά προβλήματα που απειλούν το σύνολο της ενεργειακής αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ ζητά από την Κυβέρνηση αποσύνδεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει με κατάρρευση και γενικό μπλακ άουτ η ενεργειακή αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα