Μυρμήγκια «υπερστρατιώτες» δημιούργησαν οι επιστήμονες

10:58 10/1/2012 - Πηγή: Econews

Τα μυρμήγκια μπορούν να «προγραμματιστούν» ώστε να γίνουν υπερστρατιώτες, σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνούς επιστημονικής ομάδας.

Όλες οι αποικίες μυρμηγκιών αποτελούνται από έντομα που ανήκουν σε διαφορετικές «κάστες», όπως για παράδειγμα οι στρατιώτες και οι εργάτες.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να παρέμβει σε αναπτυσσόμενες προνύμφες μυρμηγκιών και να τις μετατρέψει σε μια σπάνια και ασυνήθιστη «κάστα» υπερστρατιωτών.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 1.000 μυρμήγκια

Pheidole, μια μεγάλη οικογένεια μυρμηγκιών που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη.

Στην οικογένεια αυτή, μόλις οκτώ είδη διαθέτουν υπερστρατιώτες, οι οποίοι προστατεύουν την αποικία, καθώς εμποδίζουν τους εισβολείς χρησιμοποιώντας τα τεράστια κεφάλια τους.

Η ιδέα να «προγραμματίσουν» τις αναπτυσσόμενες προνύμφες ώστε να εξελιχθούν σε μυρμήγκια υπερστρατιώτες γεννήθηκε στους ερευνητές όταν παρατήρησαν ότι ένα κοινό είδος μυρμηγκιών Pheidole, που δεν έχει υπερστρατιώτες στην αποικία του, διέθετε ορισμένα μέλη με ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι.

«Συλλέγαμε μυρμήγκια στο Λογκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και παρατηρήσαμε ορισμένους ‘τερατώδεις’ στρατιώτες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ehab Abouheif από το πανεπιστήμιο «McGill» στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Τα μυρμήγκια αυτά έμοιαζαν εκπληκτικά με τη σπάνια «κάστα» υπερστρατιωτών που διαθέτουν άλλα είδη της οικογένειας Pheidole, γεγονός που παρακίνησε τους επιστήμονες να ξεκινήσουν την έρευνα για να βρουν το λόγο που τα «τερατώδη» μυρμήγκια έμοιαζαν με υπερστρατιώτες.

Όταν μια βασίλισσα γεννά αβγά, το κάθε αβγό μπορεί να εξελιχθεί σε μέλος μιας διαφορετικής κάστας αναλόγως του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται, με βασικούς παράγοντες τη θερμοκρασία τη διατροφή που λαμβάνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «κλειδί» για να γίνει η προνύμφη μέλος μιας συγκεκριμένης «κάστας» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα χημικό που υπάρχει στα αυγά και ονομάζεται juvenile hormone (νεανική ορμόνη).

Έτσι, όπως εξήγησε ο δρ. Ehab Abouheif, αν χορηγηθεί σε οποιοδήποτε είδος, στο σωστό αναπτυξιακό στάδιο, αυτή η ορμόνη τότε μπορούν να δημιουργηθούν μυρμήγκια υπερστρατιώτες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα