Εμπόριο ρύπων: αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών στην ΕΕ

14:33 4/8/2012 - Πηγή: Econews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος των πλειστηριασμών για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) και προτείνει απόφαση για να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις της οδηγίας για Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών για δικαιώματα εκπομπών.

Η κα Connie Hedegaard, αρμόδια Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα, δήλωσε: «το ΣΕΔΕ της ΕΕ παρουσιάζει αυξανόμενο

πλεόνασμα δικαιωμάτων που δημιουργήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ήταν σοφό να κατακλύσουμε μια αγορά που ήδη χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη προσφορά. Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή σήμερα ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των πλειστηριασμών με στόχο την εκχώρηση δικαιωμάτων εκπομπής. Το εν λόγω βραχυπρόθεσμο μέτρο θα βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς. Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση είναι δυνατόν να ληφθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις πριν από την επόμενη φάση δημοπράτησης που ξεκινά στις αρχές του 2013. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Μετά τις θερινές διακοπές η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει επίσης τις επιλογές για μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα.»

Κατά την τρίτη φάση του ΣΕΔΕ της ΕΕ, που καλύπτει την περίοδο από 2013 έως 2020, ένα μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων θα δημοπρατηθεί και τα αντίστοιχα έσοδα θα καρπωθούν τα κράτη μέλη.

Οπισθοβαρής δημοπράτηση των προβλεπόμενων όγκων για τα δικαιώματα εκπομπών
Το 2010 η χρονική κατατομή, ήτοι η κατανομή των δημοπρατούμενων όγκων κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της τρίτης περιόδου εμπορίας, καθορίστηκε με κανονισμό της Επιτροπής. Το 2011 αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το εν λόγω προφίλ με τη μετάθεση κάποιου δημοπρατούμενου όγκου από το 2013 και το 2014 στο 2012 με στόχο να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από τη φάση 2 στη φάση 3. Οι παρατηρούμενες μακροοικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών καθιστούν εύλογο να εξεταστεί μια άλλη τροποποίηση αυτού του χρονοδιαγράμματος αναβάλλοντας ή μεταθέτοντας οπισθοβαρώς κάποια δημοπρασία από τους όγκους που προβλέπονταν για την περίοδο 2013-2015 προς το τέλος της φάσης 3.

Για να ξεκινήσει αυτή η προσέγγιση και να εξασφαλιστεί η δέουσα σταθερότητα της αγοράς σε περίπτωση ανάλογης μεταβολής του χρονοδιαγράμματος, η Επιτροπή προτείνει σήμερα συγκεκριμένη τεχνική τροποποίηση της οδηγίας ETS με την οποία επιδιώκεται να αποσαφηνιστεί ότι το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών, εντός της εκάστοτε περιόδου εμπορίας, μπορεί να αναθεωρείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, από την Επιτροπή με την τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ανθρακούχων εκπομπών.

Για να συγκεντρώσει εγκαίρως τις απόψεις των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την ποσότητα των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων που θα πρέπει να ετεροχρονιστεί εντός του χρονοδιαγράμματος, η Επιτροπή διαβιβάζει επίσης σχέδιο μελλοντικής τροποποίησης του

Keywords
Τυχαία Θέματα