ΔΕΣΜΗΕ: «διογκώνεται» το έλλειμμα

09:51 1/11/2011 - Πηγή: Econews

Σε αδιέξοδο οδηγείται η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς τα έσοδα του ΔΕΣΜΗΕ υπολείπονται σημαντικά των υποχρεώσεων για πληρωμές με συνέπεια να έχει αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής των παραγωγών, είτε αυτοί είναι θερμικοί είτε είναι ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, το θέμα θα εξεταστεί σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ,

της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ, αφού φαίνεται πως τα δύο μέτρα που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος του Διαχειριστή, δηλαδή οι δημοπρασίες περισσότερων δικαιωμάτων ρύπων και οι επιστροφές οφειλόμενου ΦΠΑ δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Αντίθετα, το έλλειμμα μεγαλώνει, οι μέρες καθυστέρησης στην αποπληρωμή από 15 έως 18 τον Αύγουστο πλέον έχουν ξεπεράσει τις 20 και οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί καθόλου χρήματα για το Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε έναν από τους τρεις ιδιωτικούς ομίλους οι οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ φτάνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δεν έχει καταβληθεί.

Μάλιστα στους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς το συνολικό χρέος υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 150 έως 160 εκατ. Ευρώ.

Έτσι ενώ το Σεπτέμβριο, είχαν δοθεί κάποια έναντι, τον Οκτώβριο η κατάσταση παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα