Γ. Παπακωνσταντίνου: τι είπε για αποκρατικοποίηση ΔΕΗ-απελευθέρωση αγοράς ενέργειας

Κυβερνητική προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως βρίσκεται “σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση στους λιγνίτες από τρίτους χωρίς διακρίσεις” και έκανε λόγο για εξεύρευση λύσης εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αναθέσει το 40% περίπου της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής-δυνατότητας, να είναι προσβάσιμη σε

τρίτους.

“Ήταν μια διαπραγμάτευση που κράτησε πολλούς μήνες, σύμφωνα με την οποία θα πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ και ταυτοχρόνως θα υπάρξουν συμφωνίες ανταλλαγής ισχύος, τα περίφημα swaps, για να μπορέσει κάποιος να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις υποχρεώσεις μας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας” είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα θα προχωρήσει μέσα στο 2012 η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τα επικρατέστερα σενάρια για τον τρόπο επίτευξης να περιλαμβάνουν μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από το σημερινό, μείωσης ποσοστού σε θυγατρικές μεταφοράς, διανομής, δημιουργία μίας μικρής ΔΕΗ, εντός εισαγωγικών, με ενεργητικό μια σειρά από σταθμούς παραγωγής και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός επανέλαβε πως “προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων”, ως τις αρχές του 2012.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα