Αβγοσαλάτα και πολύχρωμη: απόσβεση 2 σε 1

16:44 24/4/2012 - Πηγή: Econews

Όσα και να καταναλώσεις πάντα κάτι μένει από τα βραστά αβγά, αφήστε που το Πάσχα σε αρκετούς αρέσει να τσουγκρίζουν και μετά να παρατάνε, συνήθως τα ηττημένα αβγά, διόλου σπάνια και τα νικητήρια, δίπλα στο πιάτο του φαγητού, αφελώς και περί την ακρούλα.

Τελειώνει το τραπέζι και η λεία των τσουγκρισμένων αφάγωτων αβγών είναι ποσοτικά μεγαλύτερη από τα φαγωμένα. Κι αν μεν τα έχεις πάρει έτοιμα, αβγά της σειράς, δεν σε νοιάζει. Αν τάχεις βάψει όμως και περιποιηθεί δεόντως

με τα χεράκια σου και είναι μάλιστα βιολογικά και φρέσκα, τα βλέπεις να χαραμίζονται έτσι στο βωμό της αφθονίας ή της χοληστερίνης κι από βασιλιάδες της λαμπρής ημέρας να γίνονται παρίες της συμφοράς, τα μαζεύεις και τα βάζεις στο ψυγείο (γιατί προφανώς διατηρούνται μια χαρά) για δυο – τρεις μέρες, λες.

Την τέταρτη ωστόσο, τα προσέχεις εκ νέου, ξεχασμένα πάλι στο ράφι της ψύξης, μίζερα και μαγκούφικα, οπότε παίρνεις τη μεγάλη απόφαση και με πόνο ψυχής ή χωρίς, τα πετάς.

Ε, μην μου πείτε πως η ιστορία σάς είναι παντελώς άγνωστη; Στα καθ’ ημάς συμβαίνει κάθε χρόνο, κι αν έβαζα στοίχημα θα το κέρδιζα, αφού τα άθικτα αβγά που περισσεύουν με τσακισμένες μόνο τις υποτιθέμενες άκρες, να είναι κατά 4-5 λιγότερα από αυτά που βάφονται.

Οπότε, μ΄ αυτή την αφορμή, ιδού μια λύση για πράσινη σαλάτα με (πρώην κόκκινα) σφιχτά αβγά που αξιοποιεί τουλάχιστον 6 από αυτά. Αν –σαν κι εμένα- ανήκετε στην κατηγορία αυτών που τους αρέσουν τα αβγά όπως κι αν είναι φτιαγμένα, μπορείτε να μειώσετε ή να παραλείψετε την πολλή πρασινάδα και να εμπλουτίσετε την ίδια την αβγοσαλάτα με κάππαρη, μαγιονέζα και αντσούγες. Πάνω απ’ όλα δείτε τη συγκεκριμένη συνταγή σαν βάση για να πειραματιστείτε με τα φρέσκα υλικά που σας βρίσκονται στο ψυγείο και κάντε τους συνδυασμούς με σφιχτά αβγά, όπως εσείς τους προτιμάτε. Καλές αβγο-αποσβέσεις!

Προετοιμασία: 15 λεπτά (με τα αβγά βρασμένα σφιχτά). Κάντε την νωρίτερα και βάλτε μόνον το ντρέσιν στο τέλος. Η αβγοσαλάτα από μόνη της ολοκληρωμένη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)

για την αβγοσαλάτα
6 αβγά καθαρισμένα
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μουστάρδα dijon
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

για την πράσινη σαλάτα
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά και 1/2 πορτοκαλί
2 μικρά αγγουράκια ολόκληρα ή 1 μέτριο πλυμένο και χωρίς σπόρια
200 γραμ. ντοματίνια, κομμένα στα 2
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κάππαρη
μερικά φύλλα σαλάτας ολόκληρα πλυμένα

για το ντρέσιν
2 φιλέτα αντζούγας, κομμένα και λιωμένα*
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λεμόνι
1 κ.γ. ξίδι λευκό
1 κ.γ. μουστάρδα dijon
αλάτι, πιπέρι

Κάνετε την αβγοσαλάτα: Kόβετε τα 2 αβγά σε ροδέλες (με το γνωστό εργαλείο ή με κοφτερό μαχαίρι) και τα κρατάτε χωριστά. Κόβετε τα υπόλοιπα σε μικρά κομματάκια, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα