ΑΠΕ: Η Κίνα πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός – Στη 18η θέση η Ελλάδα

11:38 3/9/2012 - Πηγή: Econews

Στην πρώτη θέση των πιο ελκυστικών προορισμών για τους επενδυτές στην ανανεώσιμη ενέργεια διατηρήθηκε η Κίνα τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με τον δείκτη All Renewable Index της Ernst & Young.

Ο δείκτης που συντάσσει η Ernst & Young αξιολογεί την ελκυστικότητα 40 χωρών προς τους επενδυτές, εστιάζοντας στους κλάδους των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας.

Παρότι σημείωσε κάμψη 0,2 μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση που έλαβε χώρα το Μάιο του 2012, η Κίνα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία

στις ΑΠΕ έναντι των ΗΠΑ με 70,2 μονάδες.

Βασικός παράγοντας πίσω από την κινεζική πρωτιά είναι ο τετραπλασιασμός του στόχου για την ηλιακή ενέργεια σε 50 Γιγαβάτ έως το 2020. Με αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση του αναδυόμενου γίγαντα επιχειρεί να απορροφήσει την υπερπροσφορά φωτοβολταϊκών πάνελ ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η Ernst & Young, η αιολική ενέργεια περιορίζεται εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η Κίνα θα παραγάγει το 40% της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως σε ορίζοντα πενταετίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ απώλεσαν 1,5 μονάδες εξαιτίας “της διαιωνιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την μακροπρόθεσμη πολιτική της χώρας στις ΑΠΕ”. Ενδεικτικά, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη λήξη των προγραμμάτων επιδότησης του κλάδου στα τέλη του έτους.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία εξακολουθεί να “προωθεί τη φιλόδοξη ατζέντα της στις ΑΠΕ” με ελκυστικές εγγυημένες τιμές για μέσης ισχύος φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Όσον αφορά στην περιοχή των Βαλκανίων, πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται η Ρουμανία η οποία κατέλαβε την 13 θέση από 40 χώρες.

Η Ελλάδα τέλος, κατετάγη στην 18η θέση, όπως και στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Η χώρα μας βρέθηκε στη 10η θέση του δείκτη ελκυστικότητας της Ernst & Young για την ηλιακή ενέργεια, ενώ στα αιολικά έχασε μια θέση, υποχωρώντας από την 25η στην 26η της κατάταξης, βαθμολογούμενη με 48 στα αιολικά επί ξηράς και 33 στα υπεράκτια αιολικά.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα