ΑΠΕ: επενδυτικός «πυρετός» το 2011 – Πρωτιά για θαλάσσια αιολικά πάρκα

Ρεκόρ επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011, καθώς διατέθηκαν συνολικά 41,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων καθαρής ενέργειας, μεταξύ των οποίων μεγάλης κλίμακας αιολικά, αλλά και ηλιακά πάρκα.

Σύμφωνα με έκθεση του ερευνητικού βραχίονα του Bloomberg «New Energy Finance», οι υψηλότερες επενδύσεις έγιναν στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Μάλιστα, μόνο στη Βόρειο Θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν

επενδύσεις ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη τριών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ισχύος ενός γιγαβάτ.

Η μεγαλύτερη επένδυση το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αφορά στη συμφωνία της ενεργειακής εταιρείας Global Tech 1 για την εγκατάσταση θαλάσσιου  αιολικού πάρκου στις γερμανικές ακτές. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η μεγαλύτερη επένδυση στην ηλιακή ενέργεια το ίδιο διάστημα είναι το ηλιακό πάρκο της SunPower «High Plains Ranch II and III», βορειοανατολικά της Κοιλάδας της Καλιφόρνια. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ανάλυση του Bloomberg προκύπτει πως το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά 70% συγκριτικά με το 2008, ενώ το κόστος των ανεμογεννητριών μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.

Η μείωση του κόστους βοήθησε τόσο την ηλιακή όσο και την αιολική ενέργεια να καταστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα