Υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού μέχρι το 2100 – Νέα έρευνα

Τα 15 δισεκατομμύρια αναμένεται να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Η κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού το 2011», που θα δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για καταστροφική υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων λόγω του υπερπληθυσμού και απευθύνουν έκκληση για ανάληψη δράσης.

Οι εκτιμήσεις για υπερδιπλασιαμό του πληθυσμού προκαλούν σοκ σε πολλούς

επιστήμονες, καθώς τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα συγκριτικά με τις παλαιότερες έρευνες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προηγούμενη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών κατάληγε στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της γης θα ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με τη δεκαετία του ’60 και ανέρχεται στα επτά δισεκατομμύρια.

Κύριοι λόγοι της ραγδαίας αυτής αύξησης είναι οι υψηλοί ρυθμοί γεννήσεων σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική και η βελτίωση των παροχών υγείας, που οδήγησαν στη μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας.

Βέβαια, η αύξηση αυτή του πληθυσμού αντιστάθμισε τα υψηλά ποσοστά υπογεννητικότητας στις αναπτυγμένες χώρες.

Ένας από τους επιστήμονες που δήλωσε έκπληκτος από τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Ο Πληθυσμός Μετρά», ο οποίος δήλωσε ότι «ο κόσμος μπαίνει σε επικίνδυνη φάση» και έκανε λόγο για «καταιγιστική αύξηση του πληθυσμού».

Άλλοι επιστήμονες αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την είδηση για υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού μέχρι το 2100 και ανέφεραν ότι «σήμερα υπάρχει η τάση παγκοσμίως οι οικογένειες να κάνουν λιγότερα παιδιά».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα