Απαγόρευση Κίνας για τον φόρο ρύπανσης της ΕΕ – Κλιμακώνεται η ένταση

12:24 6/2/2012 - Πηγή: Econews

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να συμμετάσχουν στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων.

Παράλληλα, απαγόρευσε στις αεροπορικές εταιρείες επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις στους επιβάτες τους για να ανταποκριθούν στο νέο μέτρο της ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο της ΕΕ για τη φορολογία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,

οι αεροπορικές εταιρίες καλούνται να πληρώνουν για τη ρύπανση των πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Η κλιμάκωση της έντασης, από την πλευρά του Πεκίνου, μια εβδομάδα πριν από τη διάσκεψη Κινέζων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενδέχεται να οδηγήσει στον αποκλεισμό των κινεζικών αεροπορικών εταιριών από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ή στην επιβολή προστίμων.

Εκτός από την Κίνα, την έντονη αντίδρασή τους στην επιβολή φόρου για τη ρύπανση των πτήσεων έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Η Κίνα αντιτίθεται στο μέτρο επισημαίνοντας ότι οι κινεζικές αερογραμμές θα επιβαρυνθούν με 95 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εν μέσω οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της αβεβαιότητας στη βιομηχανία τουρισμού, οι αερογραμμές εκφράζουν φόβους για μεγάλη μείωση εσόδων από το νέο μέτρο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα