Αγωγοί φυσικού αερίου: η BP θέλει να συμμετάσχει στον TAP που περνάει από Ελλάδα

15:10 13/7/2012 - Πηγή: Econews

Ενδιαφέρον για συμμετοχή της στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον  αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία διερχόμενος από την Ελλάδα αποκαλύπτει η BP.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του euro2day,

η BP θεωρεί την πιθανότητα επιλογής του TAP έναντι του φαβορί Nabucco αρκετά υψηλή υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διακυβερνητική συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της BP Αζερμπαϊτζάν, Άλαστερ Κουκ,  επισκέφτηκε τη χώρα μας για να πραγματοποιήσει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 40 εκατ. δολάρια και όπως εκτιμά η BP η επιλογή του TAP απαιτεί τον συντονισμό των κυβερνήσεων των χωρών διέλευσης του αγωγού.

Στον ΤΑΡ συμμετέχουν η νορβηγική Statoil, η ελβετική EGL, η γερμανική Ε.ΟΝ και η ΒΡ και προβλέπει διέλευση από Ελλάδα και Αλβανία προτού περάσει κάτω από την Αδριατική για να φτάσει στην Ιταλία. Ο ανταγωνιστής του είναι ο Δυτικός ή Μικρός Nabucco, ο οποίος ξεκινάει από τη Βουλγαρία, για να καταλήξει στην Αυστρία (Baumgarten) μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

Σημειώνεται ότι την ισχυρότερη στήριξη συγκεντρώνει ο αγωγός Nabucco, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες διέρχεται έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες, ενώ τον στηρίζουν πολιτικά Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο ΤΑΡ, είχε ελάχιστη στήριξη από Ελλάδα και Ιταλία μέχρι αυτή τη στιγμή.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα